Передплата 2024 ВЗ

Маємо 13 кладовищ, а поховати людей — ніде

Щомісяця у Львові помирає 800 людей. І триста з них ховають на Голосківському цвинтарі — єдиному офіційно відкритому кладовищі міста.

Експерти прогнозують, ще три роки і хоронити львів’ян фізично не буде де.

Не чекати біди, а навести порядок з львівськими цвинтарями взялася депутатка Галицької Партії — Юлія Гвоздович. Минулого року до неї звернулися мешканці Знесіння і Білогорщі.

Просили впорядкувати сміття на закритих кладовищах. Але з’ясувалося, що сміття — то маленька проблема. На закритому цвинтарі досі хоронять — за великі гроші, які платять незрозумілим людям, абсолютно незаконно та за корупційними схемами. Офіційні документи, звісно ж, не видають.

Тому, за ініціативи Юлії Гвоздович, у міськраді створили спеціальну робочу групу, яка має напрацювати єдиний порядок поховань і підпоховань у Львові та покінчити з корупцією на цвинтарях .

«Наша мета — прийняти чіткі і зрозумілі правила підзахоронення для всіх типів кладовищ. Також потрібно зробити масштабну інвентаризацію поховань, які були на кладовищах. Цього ніхто не робив 29 років. Ні у Львові, ні в інших містах України. Треба наново дивитися і впорядкувати земельні ділянки. І паралельно з цим шукати місце під нове кладовище і розглядати альтернативні варіанти поховання — кремація, кріомація, використання біоурн (за кілька років урна розкладається, і з неї проростає дерево). Фінальна стадія — сайт, де ці всі дані про поховання будуть внесені», — каже депутатка ЛМР від Української Галицької Партії Юля Гвоздович.

Депутатка наголошує — відкладати «загробні» питання у Львові більше нема як — адже і крематорій будується не за місяць, і нову ділянку на кладовище шукати вкрай важко, бо за всіма нормативами потрібно щонайменше 168 га землі.

Публікація у рамках Програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації.

Схожі новини