Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Викликають викидні, ожиріння та діабет: Супрун розповіла про небезпечні напої

  • 10.04.2019, 15:10
  • 1 017

Крім чистої якісної води, спрагу можна втамувати навесні ще декількома способами. Однак до них не відносяться енергетики, нефільтрована вода з-під крану і солодкі напої.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун

Вода з-під крану

Воду з-під крану можна пити тільки якщо вона відстояна і кип'ячена, а краще — профільтрована. Навіть якщо ви перевірили воду і вона чиста від бактеріального забруднення, пити її відразу з-під крану не можна. Відстоювання дозволяє шкідливим речовинам осісти. А фільтрація позбавляє воду від їх дрібних частинок, наприклад, іржі, а також іонів. Не забувайте вчасно міняти фільтр, інакше ці частинки почнуть виходити з нього в воду, а не навпаки.

Мінеральна вода

Мінеральні води з вмістом кальцію і магнію можуть мати як малу, так і середню жорсткість/мінералізацію. Її рівень важливий насамперед тим людям, які мають проблеми зі здоров'ям. Для когось мінералка з магнієм і кальцієм — це джерело корисних іонів, які добре засвоюються, а для когось — збільшення ризику каменів у нирках. Якщо у вас проблеми з тиском, травленням, нирками, роботою серцево-судинної системи, порадьтеся з лікарем щодо жорсткості і мінерального складу води, який вам підійде. Зверніть також увагу, що натрієва мінеральна вода може підвищити тиск.

Газована мінеральна вода

Вона добре засвоюється і відновлює водний баланс, як і негазована. Крім того, газована вода може допомагати людям з диспепсією і запорами, а також тим, хто хоче їсти менші порції.

Енергетики

Енергетики шкідливі. В них дуже багато цукру, кофеїну та інших стимулянтів, наприклад, гуарани, і при постійному споживанні вони систематично псують здоров'я. Якщо постійно пити енергетики, то буде надлишок кофеїну, який проявиться в гіпертензії, підвищеному серцебитті, нудоті і навіть конвульсіях; також з'являється ризик діабету другого типу: кофеїн знижує чутливість до інсуліну, а цукор енергетиків підвищує рівень глюкози в крові. В одній баночці — 28 грамів цукру, а денна норма споживання доданих цукрів — до 50 грамів, а краще — до 30; можуть бути викидні на пізньому терміні, мертвонародження або народження дітей із низькою вагою; пошкодження зубів; порушення роботи серцево-судинної і нервової систем — болі в серці, порушення режиму; ожиріння; агресивна поведінка, погане навчання; схильність до інших залежностей.

Солодкі напої

Це порожні калорії. Споживання таких напоїв пов'язують з ожирінням, в тому числі у дітей; ризиком діабету; падагри; вищим ризиком серцево-судинних захворювань; звичкою до споживання солодкого; ризиком карієсу; виходом кальцію з кісток; збільшенням ймовірності раку.

Соки

Соки теж не є здоровою альтернативою. Свіжовичавлені теж, але їх можна комбінувати з овочами і зменшувати тим самим вміст цукру. Все тому, що в них високий глікемічний індекс і глікемічні навантаження — це те ж, що поїсти цукерок — низька кислотність (яка шкодить зубам). Фрукти краще з'їдати повністю, або у вигляді фруктово-овочевих смуг.

Дієтичні напої із замінниками цукру

Такі напої трохи краще, але такі підсолоджувачі, як сахарин і цукралоза, впливають на мікрофлору кишечника. А від неї залежить наша схильність до діабету, ожиріння, депресії і прагнення нездорової їжі.

«Але хороші новини є і не обов'язково весь час пити тільки воду. Якщо хочете урізноманітнити пиття — зробіть лимонад. Тут вам і свіжий смак, і вітамін С, і бета-каротин, і клітковина, і ефірне масло», — повідомила Супрун.

В.о. міністра порадила заморозити лимон або апельсин і натерти його з цедрою на тертку, заливши кип'яченою водою. Смак лимонаду можна урізноманітнити завдяки м'яті, тертого імбиру, кориці, лаванди, квітів бузини або чайної троянди. Замість лимона можна брати будь-які ягоди.

За словами Супрун, солодкі газовані напої можна замінити компотом із сухофруктів — це хороше джерело мікроелементів. Сушені абрикоси багаті калієм, чорнослив — залізом. Але не треба додавати до компоту цукор — він вже є в фруктах.

«Якщо вам потрібно мобілізуватися, випийте фільтровану каву і склянку (хоча і не корисного) соку. Це буде еквівалентно кофеїну і цукру енергетика, але з природними антиоксидантами кави, вітамінами і без сумнівних добавок», — порадила Супрун.

При цьому, за словами в.о. міністра, найкращим джерелом мінералів є молочна сироватка: в одній склянці чверть денної норми кальцію і фосфору, і десята частина потреби в цинку, калії і магнії.

«Змішайте сироватку з соком, і отримаєте безпечний енергетик», — підсумувала Супрун.

Схожі новини