Передплата 2024 «Добра кухня»

Бив матір: в Україні винесли перший вирок у кримінальній справі про домашнє насильство

  • 10.04.2019, 12:40
  • 798

На Миколаївщині чоловіка арештували на місяць за систематичне домашнє насильство над своєю матір’ю. Це перший вирок в Україні за цією кримінальною статтею.

Про це повідомила прес-служба поліції Миколаївської області

Вирок отримав 57-річний мешканець міста Вознесенська, який впродовж кількох років вчиняв протиправні дії відносно своєї 80-річної матері, за скоєння яких на сімейного дебошира складались відповідні адміністративні матеріали.

У лютому цього року було зафіксовано факт нанесення жінці легких тілесних ушкоджень, які також завдав син.

«Непоодинокі випадки протиправних дій у родині були кваліфіковані як системне вчинення домашнього насильства. При цьому, враховуючи щире каяття кривдника та активне сприяння слідству суд призначив йому покарання у вигляді арешту терміном на один місяць. Також задля формування неагресивної психологічної моделі поведінки чоловіка у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, за рішенням суду після відбуття основного покарання до правопорушника буде застосовано обмежувальний захід у вигляді направлення для проходження програми для кривдників», — йдеться у повідомленні поліції.

У цілому, така програма може тривати від трьох місяців до одного року та передбачає щотижневе проведення з кривдниками індивідуальних та групових занять, а умисне ухилення від її проходження тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 390−1 Кримінального кодексу України. Такі дії караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.

У поліції додали, що загалом з моменту появи статті кримінального кодексу про домашнє насильство на Миколаївщині відкрили чотири провадження.

Схожі новини