Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львівському історичному музеї відкрилася виставка масонської атрибутики «МАСОНИ: Україна і світ»

Череп, циркуль, око у трикутнику, молоток… Усі ці загадкові атрибути масонів, або ж вільних мулярів, споконвіку асоціюються із таємничою діяльністю лож, що несли таємне знання. Були масонські ложі і у Львові, куди ця мода прийшла у другій половині XVIII ст. Членами цих лож було чимало відомих тоді людей.

Відчути атмосферу масонства та зануритися в історію цього руху можна цими днями у Львівському історичному музеї (кам'яниця Корнякта, пл. Ринок, 6), де відкрилася виставка «МАСОНИ: Україна і світ».

Як розповів «ВЗ» координатор виставки Ігор Жук, унікальність її у тому, що вперше в Україні у таких масштабах представлені історичні масонські речі різних епох не тільки України та Європи, а й інших континентів. Це відзнаки, символи, ритуальний одяг та зброя, картини, раритетні книги, грамоти, предмети декору вільних мулярів. Усього в експозиції — близько 800 оригінальних експонатів, в тому числі рідкісних з кількох приватних колекцій та музейних фондів, які представляють вільномулярські ложі України, Англії, Франції, Німеччини, США, Канади, Болівії, деяких країн Азії, а також Африку і Австралію.

Є тут і пам'ятки фалеристики — близько 700 одиниць. Це, зокрема, такі рідкісні експонати, як знаки засновників лож. Вони часто виготовлялись із коштовних металів, з інкрустаціями та емалями, мають високу історичну, ювелірну та мистецьку цінність. Таких унікальних знаків тут близько півтори сотні.

Також надзвичайно цікаві масонські нагороди за благодійність ХІХ — першої половини ХХ ст. Цими чудовими ювелірними виробами зі срібла з позолотою та емалями нагороджували масонів-меценатів та благодійників, які опікувались нужденними: дитячими притулками та школами, будинками для людей похилого віку.

Знаки засновників лож виготовлялись із коштовних металів, з інкрустаціями та емалями.
Знаки засновників лож виготовлялись із коштовних металів, з інкрустаціями та емалями.

Окрема частина виставки — історичний вільномулярський ритуальний одяг та зброя. Ефектні, зі складною символікою, прикрашені золотою канителлю (сухозліткою) традиційні масонські фартухи-запони, колари, шпаги — вони містили багато інформації про особу вільного муляра, його посаду у ложі, саму ложу та інші подробиці.

Атрибути вільних мулярів: нагороди, фартух, відзнаки.
Атрибути вільних мулярів: нагороди, фартух, відзнаки.

Схожі новини