Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пенсійний фонд виходить в онлайн

Зі Львова розпочали інформаційну кампанію про електронні сервіси для нинішніх та майбутніх пенсіонерів.

Зі Львова стартував всеукраїнський тур із впровадження нових сервісів веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України. Про це на прес-конференції розповіли заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко, директор департаменту інформаційних систем та електронних реєстрів ПФУ Олександр Малецький, начальники головних управлінь ПФУ у Волинській, Закарпатській області, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській областях.

Пенсійний фонд України виконує подвійну функцію: опікується пенсіонерами, а також страховиками — тими, хто стане пенсіонером у майбутньому. Тож у Львові презентували, яким чином можна скористатися Порталом електронних послуг ПФУ.

Заступник голови правління ПФУ Ірина Ковпашко повідомила, що у 2016 році визначили стратегію надання електронних послуг, над втіленням якої працюватимуть до 2020 року. Допомогу тут надає USAID. Головне її завдання — забезпечити європейські стандарти надання послуг і прозорість. Від 2010 року ПФУ почав відходити від кабінетного принципу обслуговування пенсіонерів, створюючи зали обслуговування, удосконалюючи виїзні прийоми громадян. Для цього співпрацюють із ОТГ, місцевою владою, створюють віддалені робочі місця. Із 1150 віддалених робочих місць близько 600 — на територіях ОТГ.

Тепер ПФУ переводить пенсійні справи з паперових в електронні. Це дасть змогу переглянути пенсіонерові свою справу не лише у відділенні Пенсійного фонду.

Ще один момент, на якому наголосила Ірина Ковпашко¸- видача електронних посвідчень, яку почали з 2016 року. Він дає можливість отримувати пенсію через електронну картку, а також можливість використання електронного цифрового підпису.

Сервіси веб-порталу електронних послуг презентував директор департаменту інформаційних систем та електронних реєстрів ПФУ Олександр Малецький. Від 2018 року запроваджено смс-інформування через особистий кабінет. Завдяки цьому сервісу пенсіонери отримують відомості щодо призначення чи перерахунку їхньої пенсії. А застраховані особи кожного місяця мають змогу отримувати інформацію про сплату за них страхових внесків та загальний розмір свого страхового стажу. Додамо, що наразі на порталі зберігається інформація про страховий стаж починаючи з 2000 року, але найближчим часом обіцяють її розширити на попередні роки.

Через власний онлайн-кабінет можна замовити довідки, записатися на прийом, отримати інформацію про розгляд власних звернень до ПФУ, подати запит на отримання документів, подати скаргу.

Наступний етап — запровадження електронних трудових книжок, замість паперових, електронних лікарняних.

Начальник Головного управління ПФУ у Львівській області Галина Недзельська повідомила, що у Львівській області понад 7 тисяч осіб отримали електронні посвідчення і закликала усіх скористатися послугами веб-порталу.

Схожі новини