Передплата 2024 «Добра кухня»

Ще чотири облгази оштрафували за завищені платіжки

  • 05.04.2019, 16:10
  • 648

У результаті позапланових перевірок Національна комісія, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) наклала штраф за донарахування обсягів споживання газу в платіжках на чотирьох операторів газорозподільчих мереж на загальну суму 3,4 млн грн.

Як повідомляє УНІАН, таке рішення регулятор ухвалив на засіданні сьогодні.

Рішення регулятора торкнулося компаній «Миколаївгаз», «Харківміськгаз», «Сумигаз» і «Дніпрогаз», які входять до групи «Регіональна газова компанія», яка належить бізнесменові Дмитру Фірташу. Штрафні санкції для кожного оператора ГРС становлять 850 тисяч гривень, що є максимальною сумою фінансового покарання у даному випадку.

Регулятор наклав штраф за порушення ліцензійних умов у частині приведення обсягів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов, що призвело до додаткових нарахувань у платіжках споживачів.

НКРЕКП зобов'язала компанії провести перерахунки щодо тих конкретних споживачів, стосовно яких проводилась перевірка, а також зробити перерахунок додаткових нарахувань за весь період, починаючи з жовтня 2018 року, щодо всіх споживачів, стосовно яких здійснювалися такі донарахування, до 26 квітня 2019 року.

Згідно з рішенням, регулятор направить звернення до Антимонопольного комітету України для проведення розслідування про зловживання монопольним становищем зазначеною компанією.

Крім того, за результатами планової перевірки оператора ГРС «Дніпрогаз» було виявлено інші порушення, за які регулятор додатково оштрафував компанію ще на 850 тис. грн Серед них — невстановлення газових лічильників для 22% своїх споживачів. Нацкомісія зобов'язала облгаз зайнятися встановленням нових і повіркою прострочених лічильників. Таким чином компанію «Дніпрогаз» було оштрафовано на суму 1,6 млн грн.