Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українці, яким не виплачують зарплату, зможуть не ходити на роботу

  • 03.04.2019, 10:51
  • 1 788

Наймані працівники, яким заробітна плата виплачується невчасно, зможуть не ходити на роботу до моменту погашення заборгованості, а також вимагати від підприємства-боржника виплати не тільки належних їм грошей, але і відсотків. Ці та інші нововведення, які посилюють захист прав працівників, передбачає законопроект, розроблений Міністерством соціальної політики та опублікований на сайті для ознайомлення.

Про це пише «Сегодня».

Як говориться в пояснювальній записці до проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну виплату заробітної плати», основна мета документа — змусити роботодавців вчасно виплачувати зарплату. На сьогодні для боржників передбачено недостатньо відчутне покарання, а працівники, які не одержують вчасно зарплату, зазнають матеріальні збитки, вважають в Мінсоцполітики.

Скільки роботодавці заборгували

За даними Укрстату, протягом минулого року борги із зарплат переважно зростали. Якщо станом на 1 січня 2018 року сумарна заборгованість з зарплати всіх українських підприємств становила 2,368 млрд грн, то на 1 грудня 2019 року сума зросла до 2,819 млрд грн. На 1 січня 2019 року борг зменшився до 2,645 млрд грн. Але більше половини цієї суми — 1,4 млрд грн — становили борги економічно активних підприємств.

2019-го сума заборгованості поки кожен місяць знижується. Так, на 1 лютого вона зменшилася до 2,614 млрд грн, на 1 березня — до 2,446 млрд. Але все одно ця цифра висока.

Станом на 1 січня, підприємства-боржники не розрахувалися приблизно з 200 тисячами українців. За даними Укрстату, в середньому один працівник недоотримав 14 276 грн. При цьому понад 60% працівників, які недоотримали зарплату, були нараховані суми нижче, ніж в середньому по економіці.

Як законно не ходити на роботу

Законопроект, запропонований Мінсоцполітики, пропонує доповнити Кодекс законів про працю низкою нових статей. Одна з них, зокрема, свідчить, що при затримці зарплати більше, ніж на 15 календарних днів, працівник має право не ходити на роботу і не виконувати своїх робочих обов'язків. Він тільки повинен попередити про це роботодавця не пізніше, ніж за 2 робочих дні, в письмовій формі.

Згідно з цим законом, затримкою виплати заробітної плати називаються ситуації, коли роботодавець не виплатив чи виплатив менше 50% нарахованої за календарний місяць заробітної плати.

«Прогулювати» можна аж до того дня, поки роботодавець не розрахується за боргами. «Виконання співробітником роботи поновлюється з дня, наступного за днем ​​повного виконання власником або уповноваженим ним органом своїх зобов'язань з виплати заробітної плати та інформування про це співробітника в письмовій формі». Працівник і сам може приступити до роботи в будь-який момент, написавши заяву «про припинення дії режиму тимчасового припинення роботи».

При цьому законопроектом передбачено, що за той час, поки працівник не буде ходити на роботу, йому налічується не повна заробітна плата, а компенсація. Її розмір може бути визначений трудовим договором. Однак розмір компенсації повинен становити не менше 2/3 тарифної ставки, поділеної на кількість днів, проведених не на роботі.

Щоправда, дозвіл не виходити на роботу при наявності боргів із зарплати отримають не всі. Пропускати роботу в будь-якому разі не дозволять тим співробітникам, чия відсутність на робочому місці загрожує життю і здоров'ю інших людей (наприклад, лікаря або диспетчера аеропорту). Також тим, чия відсутність може призвести до невиконання завдань, пов'язаних з обороною і безпекою держави (військовим, співробітникам поліції і ін.). Не зможуть не виходити на роботу і працівники громадського транспорту. Крім того, «прогулювати» роботу не дозволять чиновникам всіх органів влади, працівникам судів і прокуратури.

Несвоєчасно виплачену зарплату роботодавець повинен повернути з відсотками

Новий законопроект передбачає також введення додаткових штрафних санкцій для роботодавця — пені.

«У разі порушення термінів виплати зарплати більш ніж на 15 календарних днів роботодавець зобов'язаний сплатити працівнику пеню в розмірі 0,06% суми боргу за кожен день затримки», — йдеться в законопроекті.

Наприклад, якщо зарплата працівника, яку він отримує на руки, дорівнює середній по Україні — 9429 грн — і її затримали на 16 днів, то, крім суми боргу, роботодавець повинен буде додатково нарахувати і виплатити йому ще 9429×0,0006×16 = 90 грн 52 копійки. За три місяці затримки набіжить понад 500 грн.

Новий законопроект змінює і правила розрахунку з працівниками підприємства-банкрута. Якщо підприємство визнано неплатоспроможним, кожному співробітнику також буде виплачена компенсація. Максимальний розмір цієї компенсації не повинен перевищувати три середньомісячні заробітні плати і не повинен перевищувати 12 мінімальних зарплат.

Компенсація в розмірі тримісячної зарплати пояснюється тим, що держава має намір жорсткіше і швидко застосовувати процедуру банкрутства до підприємств, які допускають заборгованість із зарплати. Якщо зарплата затримується більш ніж на 2 місяці, керівництво підприємства отримає припис виправити ситуацію. А якщо це розпорядження не буде виконано протягом місяця — стягуванням боргів займеться виконавча служба, а підприємство буде піддане процедурі банкрутства.

Схожі новини