Передплата 2024 «Добра кухня»

Незаконно споруджений будинок на Личаківській зрівняють із землею

У семиповерхівці вже демонтували дах.

У місті Лева вперше приступили до примусового демонтажу незаконної багатоповерхівки — на вул. Личаківській, 259 (на фото).

На демонтаж ЛМР надала з міської скарбниці 2,8 мільйона гривень. У семиповерховому будинку вже демонтували дах, руйнують несучі конструкції. На місці працює екскаватор. У мерії кажуть: у незаконній багатоповерхівці на вул. Личаківській ніхто квартир не купував. Тому, мовляв, знесення самобуду права громадян не порушує.

Як повідомив «ВЗ» керівник юридичного відділу Інспекції Держархбудконтролю Львова Святослав Кіндратів, будинок був зведений на земельній ділянці, призначеній під спорудження індивідуального житлового будинку. «Це була присадибна ділянка, — каже. — Але для будівництва не було проектної документації, експертизи та дозвільного документу. Замовник не отримував містобудівні умови та обмеження. Пізніше власник через суд хотів зобов’язати Львівську міську раду видати їх (документи. — Авт.). Усі судові інстанції відмовили у задоволенні такого позову. Суди погодилися з нашою позицією, що цей об’єкт потрібно знести. Після отримання рішення суду, яке набрало законної сили 4 січня цього року, було відкрито виконавче провадження».

Начальник Личаківського відділу виконавчої служби Ігор Шургот сказав, що забудовник мав час, аби самостійно знести незаконну багатоповерхівку. «Знесення будинку на Личаківській триватиме близько двох місяців, але все залежатиме від погодних умов та будівельних нюансів, — наголосив пан Ігор. — На час демонтажу представник забудовника, який є його уповноваженою особою, на об’єкті не з’являвся. Можливо, були якісь треті особи, але навіть якщо й так, то вони не представляються».

Історія із самобудом на Личаківській тягнеться кілька років. Рішення про знесення будинку Личаківський районний суд ухвалив ще у 2017 році, однак тривалий час забудовник (ТзОВ «Лідер Моноліт») оскаржував його. Наприкінці 2018 року Апеляційний адміністративний суд Львова не задовольнив апеляцію фірми й зобов’язав знести цей житловий будинок. За інформацією аналітичної системи You Control, за ТзОВ «Лідер Моноліт» стоїть власник «Львівського холодокомбінату» Богдан Копитко (2016 року на нього вчинили замах).

Схожі новини