Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Доплата до пенсії, банківські карти VISA за новими стандартами та кінець лікування без декларацій: чого чекати українцям у квітні

  • 31.03.2019, 10:28
  • 960

Квітень для українців буде насиченим, хоча б тому, що вже 1 квітня мають стати відомі попередні результати першого туру президентських виборів. Але крім виборів глави держави, другий місяць весни підготував і інші знакові події.

Так, в квітні буде п'ять вихідних поспіль, українці зможуть подорожувати до Таїланду без віз, а пенсіонери отримають одноразову доплату, повідомляє сайт «Сегодня» .

Безвіз з Таїландом

Вже з 14 квітня українці зможуть скористатися безвізом для подорожей до Королівства Таїланд з туристичною метою. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України в Facebook.

Для поїздки потрібно тільки закордонний паспорт, а пробути в Таїланді безперешкодно можна буде 30 днів. Якщо ж заплановано понад тривалу подорож, тоді необхідно буде отримати візу.

Додаткові виплати багатодітним сім'ям

З квітня 2019 р багатодітні сім'ї отримуватимуть додаткові виплати. Кожна сім'я на третю і всіх наступних дітей до 6 років буде отримувати щомісячну виплату в розмірі прожиткового мінімуму для дитини.

З квітня ця сума складе 1626 грн, з липня — 1699 грн, а з грудня — 1 779 грн

5 вихідних поспіль

На квітень українці можуть планувати тривалий відпочинок, адже Кабмін затвердив цілих п'ять вихідних поспіль. Так, 28 квітня, у неділю християни святкуватимуть Великдень, відповідно, понеділок 29 квітня буде вихідним. Крім того, традиційно залишається вихідним 1 травня — День праці, тому в уряді вирішили і вівторок 30 квітня зробити вихідним — правда, його доведеться відпрацювати 11 травня. Таким чином, українці відпочиватимуть з 27 квітня по 1 травня включно.

Одноразова доплата до пенсії

Нещодавно пенсіонерам почали виплачувати одноразову доплату в сумі 2410,17 грн. Ці гроші повинні отримати всі пенсіонери, які мають повний страховий стаж (35 років для чоловіків і 30 років для жінок, а для пенсій, призначених до 1 жовтня 2011 року, 25 років чоловіки, 20 років жінки) і які отримують пенсію до 1669, 2 грн, що становить 40% від мінімальної заробітної плати.

Доплату видають за два рази — в березні і квітні по 1205 грн. Тому в квітні пенсіонери можуть очікувати додаткові надходження в розмірі 1205 грн.

Тільки безконтактні кредитні картки

З квітня всі банківські карти VISA в Україні будуть випускатися за новими стандартами. Українські банки зобов'яжуть випускати тільки безконтактні карти, а платіжний ліміт на них збільшать з 500 до 1000 грн.

Припинення фінансування пацієнтів

З 1 квітня Міністерство охорони здоров'я припиняє фінансувати лікування пацієнтів, які не підписали декларацію з сімейним лікарем. Таким чином, лікарі зможуть лікувати тільки тих, з ким уже підписали декларації.

У тому випадку, якщо у пацієнта буде критичний стан або буде потрібно невідкладна допомога, лікарі будуть зобов'язані лікувати такого пацієнта. Але у всіх інших випадках пацієнти, які не підписали декларацію, не зможуть отримати допомогу в державних лікарнях. Правда, в МОЗ зазначають, що підписати декларацію і вибрати лікаря українці можуть і після 1 квітня.

Другий тур виборів президента

Перший тур президентських виборів, як відомо, проходить 31 березня 2019 р. До 13 квітня мають бути опубліковані підсумки першого туру в офіційних виданнях Верховної Ради та уряду відповідно «Голос України» та «Урядовий кур'єр». Якщо кожен кандидат набере менше 50% голосів, 21 квітня має відбутися другий тур.

Електронна карта пацієнта

З квітня в тестовому режимі повинна запрацювати електронна карта пацієнта. Лікарі, з якими українці підписали декларації, будуть вносити всю інформацію про скарги пацієнтів в комп'ютер, де з часом можна буде переглянути всю медичну історію людини.

До того ж, з квітня ті ліки, які виписують українцям за програмою «Доступні ліки», в аптеках будуть видаватися тільки за електронними рецептами. Про це повідомляв заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк. Він пояснив, що тепер пацієнти будуть отримувати електронний рецепт у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, і вже з ним зможуть придбати необхідні ліки в аптеці. В МОЗ також обіцяли, що станом на 1 квітня у всіх аптеках, які підключені до системи «Доступні ліки» буде встановлено спеціальне електронне обладнання для зчитування рецептів.

Весняний призов

Згідно з указом президента України, з 1 квітня по 30 червня, а також з 1 жовтня по 31 грудня 2019 року в усіх областях України проходить набір на строкову військову службу. Призивати будуть чоловіків, придатних за станом здоров'я, яким виповнилося 20 років, а також і тих, хто старше, але ще не досяг 27-річного віку і не має права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Нагадаємо, що після отримання повістки до військкомату потрібно звернутися протягом 10 днів.

Заборона на ловлю риби

З квітня в Україні набуває чинності нерестова заборона на ловлю риби. Вона почне діяти в 22 областях. У Києві та області заборона набула чинності ще 29 березня, в Закарпатській області стартувала 25 березня. Більш детальну інформацію та перелік заборонених місць і видів для вилову можна знайти на сайті Державного агентства рибного господарства.