Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як пережити вибори на дільниці: Супрун дала практичні поради

  • 30.03.2019, 16:48
  • 404

В.о. глави МОЗ Уляна Супрун оприлюднила поради членами виборчкомів та спостерігачам, які працюватимуть під час проведення голосування, як пережити вибори президента України.

На своїй сторінці у Facebook Супрун опублікувала поради, що «допоможуть витримати добу, в якій мало сну, свіжого повітря та руху, зате багато людей і значна потреба в концентрації уваги».

«Візьміть їжу. Замовити піцу — не варіант. Вона суха, малопоживна, вам хотітиметься ще. Гризти печиво — те саме. Вам потрібні поживні речовини, а не просто калорії. Тому в день виборів стануть в пригоді яблука, банани, курага, чорнослив та мандарини. На відміну від солодощів, в цих продуктах крім цукрів є клітковина, вітаміни та мікроелементи.

Але зважайте: самими лише вуглеводами не обійтися. Від солодкого ви швидко зголоднієте (так діє гормон інсулін) та захочете спати (це через брак нейропептиду орексину). Врятувати вас може білкова їжа: омлет, горіхи, сир, м’ясо. Вона дасть мікроелементи та підніме рівень орексину", — написала Супрун.

Також Супрун радить пити воду у достатній кількості.

«Пийте воду. Наша улюблена порада завжди доречна. Якщо ви відчуваєте сухість в роті, невелике запаморочення чи втому — скоріш за все це спрага. Поїли солодкого? Сухе повітря? В голові туман? Багато розмовляєте? Немає часу випити кави? Випийте звичайної води. Орієнтуйтеся на 3 літри для однієї людини, без урахування чаю та кави», — написала чиновниця.

Також Супрун радить подбати про особисту гієну — взяти з собою зубну щітку, пасту, а також вологі та сухі серветки.

«Мийте руки і візьміть рушничок. Ще одна порада на всі часи. Контакт із бюлетенями та великою кількістю людей лишають на руках бруд, бактерій і віруси, а знервованість і багато кави роблять долоні пітливими. Вирішать це 20 секунд миття рук теплою водою і милом. Сушити ж руки краще власним рушником, та й навряд чи на дільницях будуть паперові серветки. До того ж антибактеріальні спреї і серветки не очищують нормально руки, а в фільтрах сушарок для рук може бути повно бактерій. Тому краще візьміть свої мило та рушник», — порадила Супрун.

Схожі новини