Умілі господарі женуть з нього самогон, а сільські модниці миють у ньому волосся
Тим, хто втомився від буденної суєти, раджу зняти ці стреси мандрівкою до березневого лісу. Година прогулянки у ньому поверне вам душевну рівновагу…
Один з генераторів весняного настрою — березовий сік. Склянка живильного напою з березового лона краще від всяких там «кока-кол» втамує спрагу, додасть бадьорості. Ковтнувши цього добра, відчуваєш, що набрався неабиякої сили від землі своєї, як писав незабутній Іван Якович, всеплодющої матері…
Найкраще, кажуть фахівці, пити березовий сік свіжим. Минулої неділі одним махом перехилив півлітровий слоїк цього ледь солодкого тоніку — і немовби крила дістав! Неспроста сільські жінки заготовляють цього добра до півтораста літрів на сезон — щоб пригощати своїх роботящих чоловіків під час садіння картоплі, косовиці, заготівлі дров. «Запоєм п’ють» сік з берези міські гості.
Багато хто присмачує березовий сік лимоном, апельсином, кмином, шипшиною, барбарисовими і дюшесовими цукерками. Мої знайомі, додавши підсмаженого ячменю і сушениць з яблук, продукують з нього квас. Дехто навчився робити березовий самогон. Окремі сільські модниці, розчарувавшись у бальзамах, споліскують своє волосся березовим соком…
Для багатьох заготівля березового соку — бізнес. За 40-літровий бідон цього добра на базарах беруть 80 грн. З однієї дорослої берези можна націдити за добу три літри соку. На Волині, Поліссі, Буковині проводять промислову заготівлю березового соку. Деякі обласні лісгоспи запасають його по 600−800 тонн. Після переробки відправляють у вітчизняні торгові мережі і на експорт.
За циркулярами, аби добути собі з білокорої красуні березового соку, треба отримати дозвіл, так званий лісовий квиток. Хто це правило зігнорує, ризикує заплатити штраф від 340 до 1360 грн. за кожне пошкоджене дерево — відповідні попередження екоінспекція уже озвучила. Та згаданий циркуляр виконує рідко хто. Тисячі людей, не питаючи ні у кого дозволу, ідуть заготовляти сік. Точать його навіть у міських парках. Добрі господарі роблять це акуратно, делікатно, так, щоб не зашкодити дереву. Не рубають з плеча сокирою по стовбуру, послуговуються свердлом. Після завершення сокозбору отвір забивають кілочком, що не дає березі виснажитися, запобігає захворюванню дерева.
Вирушаючи по березовий сік, не забувайте і ви бути чемними дітьми нашої «всеплодющої матері»…
Тернопільська область