Передплата 2024 «Добрий господар»

Західні соціологи назвали трійку лідерів президентських перегонів

  • 27.03.2019, 15:12
  • 624

За результатами опитування, проведеного наприкінці березня 2019 року, якби президентські вибори відбулися найближчої неділі, більшість опитаних віддала б свої голоси за Володимира Зеленського (24,2%), Петра Порошенка, (15,1%), Юрія Бойка (15,0%) або Юлію Тимошенко (14,7%).

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія), передає «112 канал».

У порівнянні з «Великою четвіркою», інші кандидати отримали меншу підтримку: Анатолій Гриценко — 7,5%, Олег Ляшко — 5,2%, Олександр Вілкул — 3,4%, Руслан Кошулинський — 2,8%, Ігор Смєшко — 1,9%, Ілля Ківа — 1,1%, Олександр Шевченко (0,8%).

За словами дослідників, зміни в передвиборних вподобання українців могли бути викликані наступними чинниками:

Нинішнє лідерство Володимира Зеленського доводить, що більша частина його виборців відноситься до так званого протестного електорату. Інакше після хвилі критики на його адресу через недостатні знання у сфері економіки та соціальної сфери, що проявилося під час його зустрічей з іноземними політиками і місцевими бізнесменами, кількість його прихильників могла б істотно зменшитися.

Серйозне збільшення електоральної підтримки Юрія Бойка може бути результатом його візиту до Москви, де він разом з Віктором Медведчуком провів зустріч з російським прем'єр-міністром і главою «Газпром». Виборці могли підтримати два головних результата цієї зустрічі: у разі поновлення прямих поставок російського газу його ціна була б на 25% менше, ніж ціна газу, який Україна купує в Європі сьогодні (що знизило б вартість комунальних послуг). По-друге, сторони обговорили шляхи для збереження прибутковості української ГТС після того, як закінчиться термін дії договору на транзит газу.

Незначне ослаблення електоральної підтримки Юлії Тимошенко, схоже, було в першу чергу викликано більшою публічною активністю її конкурентів, ніж якимись прорахунками її штабу. Отже, в Україні залишається чотири реальні кандидати на проходження у другий тур президентських виборів, і невелика різниця в їх нинішньому рейтингу не дає підстав робити точні припущення щодо ім'я наступного президента.

Що стосується парламентських виборів, шанси на потрапляння в наступний склад українського парламенту мають наступні партії: «Слуга народу» Володимира Зеленського (18,2%), «Опозиційна платформа — За життя» Вадима Рабіновича, Юрія Бойка та Віктора Медведчука (14,8%), «Батьківщина» Юлії Тимошенко (14,5%), «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (11,3%) і «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, Дмитра Добродомова та Андрія Садового (5,8%).

Інші політичні партії, зокрема, Радикальна партія Олега Ляшка (4,3%), ВО «Свобода» (3,0%), УКРОП (1,4%), «Опозиційний блок — Партія миру і розвитку» Євгенія Мураєва, Олександра Вілкула та Вадима Новинського (1,3%), Соціалістична партія України Іллі Ківи (1,3%) та інші, мають менші шанси на перемогу в парламентських виборах.

Опитування проводилося на території України міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія) протягом 24−25 березня 2019 року. Загальна кількість респондентів — 2012 осіб. Метод опитування — комбіновані інтерв'ю. Ймовірна похибка — 2,2%.

Схожі новини