Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пенсіонерам обіцяють 13-ту пенсію: обіцянки чи реальність

  • 26.03.2019, 13:28
  • 629

Українським пенсіонерам, можливо, платитимуть разову щорічну доплату до пенсій, про це заявив на днях президент Петро Порошенко. Точних термінів він не назвав, зазначивши, що це може статися лише «у разі зростання економіки країни».

За даними Держслужби статистики, економіка України зростає вже 12 кварталів підряд, і ця тенденція повинна зберегтися і 2019 році, повідомляє «Сегодня».

Як підвищать виплати

За словами Президента, він не виключає введення для людей, які отримують мінпенсії, щорічної 13-ї пенсії.

«Ми продовжуватимемо пріоритет пенсіонерів при реалізації соцполітики. Одним з варіантів стануть виплати 13-ї пенсії щорічно тим, хто отримує мінімальну пенсію. Для цього нам треба забезпечити зростання економіки — прорив, якщо хочете», — сказав він.

Зазначимо, що в Польщі, де ідею 13-ї пенсії, причому для всіх, хочуть реалізувати вже з травня цього року, зростання ВВП триває безперервно 23 року і в середньому становить 4,2% на рік. Україна наразі не досягла таких показників — у нас за останні 23 роки були як падіння ВВП, так і зростання його всього 1−2% на рік.

Економічні експерти

Економісти кажуть, що при нинішньому річному дефіциті Пенсійого фонду в 157 млрд грн і очікуваному зростанні ВВП менше 3% складно знайти якісь джерела для підвищення пенсій.

«У мене поки песимістичні прогнози, чи буде прорив в економіці, — говорить виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. — Темпи її зростання сповільнюються: за лютий в промисловості вони нижче на 2%, ніж в лютому 2018 року. Головне джерело зростання будь-якого ВВП — це праця, додаткова вартість, а в нашої основної продукції на експорт праці не багато, тому і ВВП у нас зростає повільно».

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко вважає, що ймовірність 13-ї виплати за нинішніх обставин може бути обумовлена ​​тільки політичною кон'юнктурою:

«Економічних передумов немає, але є політична доцільність в зв'язку з парламентськими виборами восени. І майбутній Президент цю ідею цілком може реалізувати за рахунок емісії», — зазначив Охріменко.

Втім, за підрахунками Мінсоцполітики, тих, хто отримує мінпенсію, в Україні всього близько 300 тис. осіб.

«Якщо пенсія хоча б на гривню більше мінімальної, вона вже такою не вважається», — уточнюють в Мінсоцполітики.

Оціночно виходить, що на виплату 300 тисяч 13-х мінпенсій (1497 грн) треба на рік всього близько 5,5 млрд грн, або приблизно 1% доходів Пенсійного фонду, що небагато. Однак експерти сумніваються, чи буде це справедливо по відношенню до тих, у кого пенсія більша за мінімальну на 1−2 грн, через що ці пенсіонери ще одну пенсію не отримають.

Пенсійні експерти: «Про майбутнє забувають»

Пенсійні експерти звертають увагу, що влада декларує турботу про пенсіонерів нинішніх, але забувають про тих, кому до пенсії ще далеко. Колишній заступник голови Пенсійного фонду Віктор Колбун нагадав, що вже 15 років відкладається введення особистих накопичувальних пенсійних рахунків, які дозволяють самому накопичити на пенсію. На його думку, це не стимулює молодих людей, які працюють за наймом, показувати реальні зарплати і збільшує дефіцит Пенсфонда.

Схожі новини