Передплата 2024 «Добрий господар»

Вілла «Гражина» — у руїні! Унікальні історичні корпуси Львівського Лісотехнічного університету потребують капремонту

Викладачі і студенти Національного лісотехнічного університету, кафедри дизайну, яка розташована в унікальній історичній віллі «Гражина», що на вул. Коновальця, 102, б’ють на сполох. Кафедру дизайну мають намір переселити до іншого навчального корпусу університету. Понад двадцять років у цій двоповерховій будівлі навчаються студенти. Яке майбутнє «світить» унікальній споруді? Невже історичну віллу свідомо доводять до руйнації, аби потім за безцінь продати?

Працівники згаданої кафедри розділилися у думках: є ті, хто говорить про те, що будинок потрібно терміново рятувати. Мовляв, дах тече, стіни тріщать, а грошей на утримання такого будинку університет не має… Є ті, хто впевнений: в історичній будівлі мають навчатися студенти творчих спеціальностей! Тим часом студентське самоврядування на Вченій раді університету гостро поставило питання про необхідність збереження даного корпусу за кафедрою дизайну.

Викладачі кажуть, питання про розформування кафедри не стоїть (називати імена викладачі відмовляються). «Будівля дійсно у жахливому стані. Парадні балкони у плачевному стані… (До того часу, як тут запрацювала кафедра дизайну, у будівлі був гуртожиток Лісотехнічного університету. — Авт.). Все що можемо, ми робимо. Та це мінімальний санітарний ремонт. Ось живий приклад. Будівля колишнього жеку на вул. Коновальця. Жек переселили на вул. Коцюбинського, а унікальне приміщення на вул. Коновальця стоїть руїною… Дитячий садочок на вул. Гординських. Садочок не міг утримувати будівлю, місто також. Зараз там величезний маєток за сімома замками…».

Ректор Національного лісотехнічного університету Юрій Туниця каже: «Цей будинок в аварійному стані, на жаль. Ми не можемо знайти спонсора, щоб відремонтувати його. Три роки тому міська рада обіцяла нам допомогти. Виділила 20 млн грн. і не дала. Ця будівля, як і все майно вищих навчальних закладів, належить міністерству освіти. Якщо ми щось робимо, то ми їх питаємо і у Фонду держмайна».

Зі слів ректора, потребує постійного ремонту і будівля адміністрації університету (розташована на Вулецьких пагорбах). Внизу тече річка, через це у будівлі постійні тріщини.

Проректор з адміністративно-господарської роботи Національного лісотехнічного університету Юрій Цинтилюк каже: «Ця будівля на вул. Коновальця — пам'ятка архітектури місцевого значення. Вона потребує капітального ремонту. На ремонт даху, фасаду, а також творчих майстерень потрібно близько 10 млн. грн. (без реставрації вікон та дверей). До нас приходила Лілія Онищенко (начальник управління охорони історичного середовища ЛМР. — Авт.). Ми їй все показали. Вона сказала: „Гарна будівля. Гарний садочок. Але де гроші взяти?“. Ми зараз хочемо кафедру дизайну перевести в скляний корпус. Сходи, карнизи… Як то кажуть, береженого Бог береже!».

Цікавлюся у проректора, чи не з'явився таємний покупець, який поклав око на цю будівлю? «Це не правда, — каже проректор. — Такі питання вирішуються через аукціон. „Шури -мури“ — такого не може бути. Будівля державна. І вона у будь-якому випадку залишиться у розпорядженні університету».

«А на вул. Кобилянської, 1, де ще один ваш корпус, теж ситуація складна?» — допитуюсь. «На реставрацію цієї будівлі є готовий проект, який коштує близько 400 тисяч грн. Статус будівлі не буде змінюватися. Там не буде ні готелю, ні бару. Але питання, де взяти кошти на ремонт навчальних корпусів університету, залишається відкритим».

Довідка «ВЗ»

Вілла «Гражина» зведена у 1906 р. за проектом архітектора Тадеуша Обмінського (ректор Львівської політехніки 1916−1917) і названа на честь доньки власника п. Романа Дзеслевського (ректор Львівської Політехніки (1901−1902). Це відомий громадський діяч, депутат Галицького крайового сейму, протягом шістнадцяти років був членом міської ради Львова. У 1913 р. вілла була перебудована у дворковому стилі з колонами за проектом Адольфа Піллера.