Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Львівщині вшанували пам’ять Героя України В’ячеслава Чорновола

  • 25.03.2019, 12:42
  • 747

Сьогодні, 25 березня, минає 20 років із дня трагічної загибелі в автокатастрофі українського політика, публіциста, літературного критика, Героя України В’ячеслава Чорновола.

Вшанувати його пам'ять біля пам’ятника видатному українцеві зібралися представники влади, духівництва, правоохоронних органів та громадськості, повідомляє прес-служба ЛОДА.

«В'ячеслав Чорновіл — людина епохи, боротьби, держави. І, мабуть, по-іншому не може бути у людини, яка колись на Володимирській горі присягнула боротись і служити для України. Людини, яка сказала, що не жаліє про кожен день свого життя, роки тюрми, скалічену долю. Очоливши Народний рух України, В’ячеслав Чорновіл заклав фундамент, щоб наша держава була незалежною. „Україна починається з тебе“ — це слова Чорновола, які повинен запам’ятати кожен. Лікар, який лікує людей повинен розуміти, що все робить для України, вчитель повинен усвідомлювати, що його праця — це є розбудова України, державний службовець, який служить народу повинен знати, що від його рішень та дій залежить доля держави. Історія має здатність повторятись. Слова Чорновола „Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні, маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши“. Сьогодні можна проводити паралелі, коли російська пропаганда хоче створити різні інфоприводи, які б мали показати під неправильним кутом зору діяльність влади. Кожному потрібно розібратись, що ми можемо зробити для України і дати оцінку теперішній ситуації і не втратити те, що ми маємо», — зазначив заступник голови Львівської ОДА Роман Филипів.

У межах вшанування відбулося покладання квітів та лампадок до пам’ятника Чорноволу та громадське віче.

Спогадами про Героя України поділився соратник В’ячеслава Чорновола український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, член-засновник Української Гельсінської групи Мирослав Маринович.

«Сам Чорновіл згадував, що в юності для нього промовистими були слова Бориса Грінченка „Кожна піч українська — фортеця міцна. Там на чатах лежать патріоти!“ і він сказав, що ніколи не буде лежати на печі. Весь свій вік він прожив у русі. Його життя, ніби клацає годинник української історії. Він став центром табірного політичного вулканізму і започаткував акцію за перехід на статус політичного в’язня і тримав тривале голодування. Коли вийшов на волю, у Галичині повіяв вітер свободи то вітрила Чорновола запрацювали на повну силу. За два роки він видав сім номерів журналу Український вісник, створив Українську Гельсінську спілку, яка потім стала рухом. В’ячеслав Чорновіл став Дартаньяном політичної шпаги, чи був він романтиком, я б сказав, що він був лицарем, який очікував, що ворог не буде нападати зі спини, а ітиме на ви і який очікував. Що ззаду його спина буде захищена соратниками та друзями, але не так сталось. Україна ставить питання чому Чорновіл не став Українським Вацлавом Гавелом, а мені пригадуються слова Патріарха Йосипа Сліпого:"Я буду таким кардиналом, яким ви будете народом. Як ви будете великим народом, я буду великим кардиналом. Але якщо ви будете малим народом, мені буде важко здійснити великі діла». Не дорікаймо нашим лідерам, дивімося яким ми є народом", — зазначив Мирослав Маринович.

Схожі новини