Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Науковців та фермерів непокоїть уперта звичка українців палити траву навесні

  • 24.03.2019, 13:13
  • 902

Випалювання трави, крім того, що загрожує людям і тваринам, шкодить і родючості грунту

Про це повідомляє Сьогодні.ua.

Нашкодити сусідам і собі. Науковців та фермерів непокоїть уперта звичка українців спалювати траву навесні. Адже вогонь руйнує грунти, якими так славиться країна. Крім того, вітер несе полум'я з полів в будинку і в ліси. Саме через підпали сухостою рятувальники найчастіше виїжджають на масштабні пожежі.

Обгоріле зайченя — талісман чернівецької рятувальної частини та символ жаги до життя. Його підібрали в полі, яке горіло через підпал.
Поширена звичка українців спалювати сухостій навесні загрожує не тільки тваринам.

Наприклад, вогонь від трави, яку спалювали біля річки Ірпінь, — зупинився буквально в декількох метрах від будинків. А з іншого боку — перекинувся на фермерське поле. На ньому Микола Винник вирощує траву — на сіно для худоби. Коли примчав сюди — побачив, що вигорів вже гектар.

Випалювання трави, крім того, що загрожує людям і тваринам, шкодить і родючості грунту.

Завідувач кафедри землеробства Семен Танчик вивчає грунт 40 років.

«Ми повинні цілувати цей грунт. Бажати йому всього найкращого, щоб він дав нам врожай. Сьогодні в Україні тенденція до спалювання. А що ми цим робимо? Спалювання — це біль. Це мій біль. Біль людей, які розуміють це все», — каже він.

Вчений Танчик закликає паліїв — схаменутися. А фермер Винник пропонує збільшити штрафи.

Нагадаємо, що вже на початку квітня прогнозують цілком літню погоду — місцями до плюс 28 градусів. Тому масове спалювання трави, яке люблять влаштовувати господарі — стане ще більш ризикованим. Адже саме це часто викликає пожежі, винищує цілі гектари полів і лісів.

Схожі новини