Передплата 2024 «Добра кухня»

Передвиборче загострення: Супрун порадила, як вберегти своє психічне здоров’я

  • 21.03.2019, 20:43
  • 602

Найближчі тижні через прояви передвиборчого загострення, люди, яких воно вражає, можуть поводитися імпульсивно та неадекватно, порушуючи чужі кордони і навіть змушуючи почуватися неадекватно.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Чиновниця оприлюднила кілька порад, які допоможуть скласти свій план дій та захистити психічне здоров’я:

— Зберігайте спокій. Маніпулятори мають арсенал прийомів, щоби вивести людину з рівноваги. Це може бути крик, активні рухи, груба поведінка чи вигукування особистих образ. Що можна зробити в такому випадку:

Якщо є можливість — розверніться та йдіть геть. Сперечатися та доводити свою точку зору таким людям немає сенсу.

Якщо ви міцний горішок — можете вислухати людину та навіть намагатися її заспокоїти, щоби далі перейти до конструктивного діалогу. Це спрацьовує не у всіх випадках, але іноді вартує зусиль.

— Встановіть міцні особисті кордони. Це ваші залізні принципи й правила, які не можете порушувати ані ви, ані будь-яка стороння особа. Якщо ви триматимете оборону навколо власних принципів — вас буде складно вивести з рівноваги.

— Інколи знахабнілих людей потрібно «повернути в реальність». Варто нагадати, що їхня поведінка неприпустима та може мати негативні наслідки. Але в цьому випадку важливо не відповідати агресією на агресію.

— Підвищення голосу, вказування пальцями чи зневажливе звертання можуть погіршити ситуацію. Краще розмовляйте низьким та спокійним голосом, не намагайтеся перекричати людину, звертайтеся до неї лише після того, як вона все вискаже.

— Коли надії на конструктивне обговорення взагалі не залишилося, ігноруйте неадекватну поведінку та уникайте будь-якого контакту.

«Люди, які поводяться неадекватно можуть мати психічні проблеми чи розлади. Не варто звинувачувати їх за таку поведінку, адже ви можете не знати, що зараз відбувається в їхньому житті. Найкращі дії в цьому випадку — порадити звернутися до лікаря та за можливості допомогти людині отримати фахову допомогу», — написала вона.

Схожі новини