Передплата 2024 «Добрий господар»

Усі історичні аптеки — на аудит! Документи та інтер’єр — в онлайн!

Після того, які місто втратило ще одну історичну аптеку (в приміщенні на розі вулиць Франка-Грушевського відкрили продуктовий супермаркет, всередині є ліпнина, зокрема розети та дерев’яні сходи, які обіцяють зберегти), чиновники Львівської міської ради оприлюднили план збереження аптек. На найближче засідання виконкому буде винесено програму збереження історичних аптек Львова.

Про це повідомив «ВЗ» заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Програма передбачатиме аудит усіх історичних аптек, публікацію он-лайн документів та інтер’єрів, можливість співфінансування збереження важливих елементів закладів.

Посадовець поінформував про долю решти історичних фармацій, які стали «комерційними проектами» підприємців. Зокрема, мерія півтора року відстоювала у різних інстанціях приміщення аптеки на площі Міцкевича. «Ми нарешті отримали офіційну позицію від «Надра України», і приміщення буде збережено виключно під аптеку. Укладено угоду з новим орендарем — аптекою ТОВ «Старовинна аптека».

Шанси повернути аптеку на вулицю Дорошенка, 36 значно менші. Андрій Москаленко каже, особа, яка придбала це приміщення, втратила на нього право власності (через борги). Новий власник порушив умови продажу і влаштував в аптеці магазин нижньої білизни. «Через порушення умов договору, управління комунальної власності міської ради звернулось до суду, — каже чиновник. — Перший суд виграно. Очікуємо, що всі судові розгляди буде завершено упродовж півроку. Наша ціль, щоб приміщення повернули місту і відновили інтер’єр та всі цінні елементи. Третій спірний випадок — аптека на Грушевського, яка у 2015 році аптека була продана ТзОВ „Аптека під Святим Миколаєм“. Приміщення перепродано іншій особі. За словами власника, ніхто з аптек не погодився там орендувати. При облаштуванні магазину було встановлено кондиціонери і вивезено частину історичних меблів. Після нашого втручання кондиціонери було демонтовано. Власник має повернути важливі елементи інтер’єру аптеки. Якщо ситуацію не буде вирішено — через тиждень ми подамо до суду».

Схожі новини