Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Навіщо Шевченкові вуса?»

З 24 по 31 березня у дитячих бібліотеках Централізованої бібліотечної системи для дітей Львова відбудеться Тиждень дитячого читання.

26 років поспіль Всеукраїнський тиждень дитячого читання відзначають у кожній дитячій бібліотеці країни. У місті Лева традиційно його проводять останнього тижня березня. В роки незалежності держави свято книги набуло загальнодержавного визнання та популярності серед читачів. До дітей на творчі зустрічі бібліотекарі запросили письменників, літературознавців, книговидавців, сценаристів, художників-ілюстраторів, акторів. До бібліотек приходять цілими сім’ями.

— У місті Лева -17 дитячих бібліотек, — каже директор ЦБС для дітей Львова Валентина Галушко. — Цьогорічний Тиждень під назвою «Літературний часомір: співзвуччя» проведемо під час весняних канікул за сімома темами: історія, природа, біографія, історії кохання, мандри, технічний прогрес, вигаданий світ.

За допомогою модернової техніки (touch-панелей, плазмових телевізорів, проекторів, комп’ютерів), якою оснащені наші бібліотеки, читачі ознайомляться з новими книгами, поринуть у творчі імпрези, креативні майстерки, вікторини та розвідки за творами Джека Лондона, Жуля Верна, Вільяма Шекспіра.

Частими гостями літературних подорожей є письменники: Галина Вдовиченко, Марія Людкевич, Дара Корній, Любов Відута, Мар’яна Савка, Наталка Малетич, Катерина Міхаліцина, Олександр Зімба, поетеса Надія Бойко, художниця-ілюстраторка Вікторія Ковальчук. Уперше з бібліопригодами до читачів завітає подружжя письменників-фантастів, сценаристів мультиплікаційних фільмів Галина і Тарас Микитчаки.

На відверте біографічне досьє «Навіщо Шевченкові вуса?» запросили шевченкознавицю Іванну Подольську. Адже у шкільних підручниках Кобзаря зображають насамперед як бунтаря, апостола правди. Та мало хто знає про його людські якості, уподобання, пристрасті. Діти щиро дивуються, коли дізнаються, що Кобзар був чаєманом, на засланні захопився фотографією, а на вусі носив… кульчик. Читачі також розвиватимуть творчу фантазію: письменників-класиків та героїв їхніх книжок уявно перенесуть у сучасний світ.

Ми помітили: школярі, які не люблять читати, після живого спілкування з літераторами, митцями зацікавлюються не лише книжками, а й біографіями письменників, історією Львова, театральними виставами.

Коли з допомогою відео-, аудіоматеріалів розповідаємо найцікавіші та маловідомі факти з життя письменників української та світової літератури, то й твори їхні починають читати. Літературно-гостьовий Тиждень покаже багату палітру книжкового обрію — від приказки до сучасного фентезі, в якому незмінною константою є сила художнього слова.

Схожі новини