Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Унікальний кораловий риф виявили біля берегів Італії

  • 16.03.2019, 20:28
  • 1 421

В Адріатичному морі, біля узбережжя італійської комуни Монополі, вчені виявили кораловий риф довжиною щонайменше 2,5 км — це перша подібна знахідка за кілька століть.

Про це повідомляє УНН з посиланням на ВВС.

На відміну від більш звичних нам тропічних коралових рифів, адріатичні корали менш яскраві. Вчені пояснюють це глибиною залягання рифа.

Забарвлення коралів надають мікроскопічні водорості — які, як і інші рослини, існують за рахунок фотосинтезу і вимагають яскравого освітлення.

Якщо тропічні корали утворюються переважно на мілководді, куди легко проникає яскраве сонячне світло, то колонія, виявлена в Адріатиці, розташовується на глибині 35−50 метрів, де світло вже розсіяне і можливості фотосинтезу досить обмежені.

Такі коралові рифи називаються мезофотичеськими (по-грецьки це означає «наполовину освітлені») і зустрічаються досить рідко.

На відміну від більшості коралових рифів, колонія в Адріатиці утворена так званими кам'янистими коралами, які харчуються органічною матерією, розчиненої в навколишній воді.

При цьому товщина рифа в деяких місцях досягає 2 м, що робить відкриття італійських вчених особливо рідкісним і несподіваним.

Біологи не виключають, що по сусідству можуть виявитися і інші рифи, і закликають оголосити цю зону заповідною.

Відомо, що колись в Середземному морі було чимало коралових рифів, проте переважна більшість з них померла.

Зараз корали в основному зустрічаються на заході Атлантики, а також в тропічних регіонах Індійського і Тихого океанів, між 30° північної і 30° південної широти (комуна Монополі розташовується на 1000 з гаком кілометрів на північ за 40°).

При цьому тропічні корали є найуразливішими організмами перед обличчям глобального потепління.

У квітні минулого року вчені підрахували, що всього за дев'ять місяців підвищення температури Світового океану знищило третину Великого Бар'єрного рифа — найбільшого в світі. А з 2016 року риф втратив вже половину коралів.

Схожі новини