Передплата 2024 «Добра кухня»

Вчені з’ясували, що соціальні мережі зранку шкідливі для здоров’я

  • 15.03.2019, 20:33
  • 840

На думку вчених, починати ранок з гортання стрічки шкодить здоров’ю.

Інтернет і соцмережі супроводжують нас весь день, починаючи з раннього ранку. Шістдесят один відсоток власників смартфонів починає користуватися гаджетом менш ніж через п'ять хвилин після пробудження, вісімдесят вісім відсотків — менш ніж через півгодини, інформує Ukr.Media.

Ми перевіряємо соцмережі, читаємо новини, відкриваємо пошту відразу після відключення будильника. З одного боку, це служить сигналом мозку, що настав ранок, пора прокидатися і включатися в роботу. З іншого — інформація починає надходити занадто різко. Ви напевно помічали, що після п'ятнадцятихвилинного ранкового серфінгу по Мережі ви почуваєте себе розбитими, хоча щойно прокинулися. Цьому є пояснення.

«Швидке перемикання після сну на уважне вивчення стрічки новин і соцмереж викликає стрес в організмі. Крім цього, велика кількість інформації, яку обробляє мозок до того, як ви прокинулися, може знижувати здатність вибудовувати пріоритети протягом дня», — говорить психіатр і доктор медицини Ніколь Бендерс-Хаді.

Якщо ви постійно не встигаєте виконувати всі заплановані справи, вам варто відкласти подалі телефон з ранку. Трістан Харріс, колишній фахівець з дизайн-етики в Google і співзасновник Center for human technology, вважає, що починаючи свій день з телефону, ми згадуємо про ті завдання, які не зробили вчора. Це робить людину менш продуктивною. Крім цього, гостре бажання перевіряти соцмережі відразу після пробудження може говорити про залежність.

Спробуйте проводити першу годину після пробудження без смартфона. Це допоможе залишатися більш сконцентрованим і спокійним протягом дня. Щоб відучити себе дивитися в телефон після пробудження, купіть звичайний будильник, а смартфон заряджайте далеко від ліжка або в іншій кімнаті. Телефон з новинами і робочими питаннями краще брати в руки після сніданку — листання стрічки під час їжі призводить до переїдання. Після пробудження зробіть зарядку, запишіть свої думки або помедитуйте.

Схожі новини