Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Нобелівську премію миру номінували 16-річну школярку зі Швеції

  • 14.03.2019, 19:58
  • 797

Шведську екоактивістку Грету Тунберг номінували на Нобелівську премію миру.

Школярку, яка є лідеркою загальносвітового руху підлітків «шкільний страйк за клімат», номінували двоє шведських та троє норвезьких політиків, повідомляє Громадське.

«Ми висунули Грету, тому що кліматична загроза може бути однією з найважливіших причин війни й конфліктів. Масовий рух, який розпочала Грета, є дуже важливим внеском у мир», — сказав представник парламенту Норвегії Фредді Овстегод.

«Звичайно, дуже почесно і приємно бути номінованою на таку чудову премію. Це неймовірне і трохи дивне відчуття», — прокоментувала Грета.

Активістка надихнула сотні тисяч учнів у школах по всьому світу на проведення страйків з метою закликати лідерів країн до дій.

У п'ятницю. 15 березня, в межах очолюваного Гретою руху #FridaysForFuture десятки тисяч дітей та підлітків у ​​всьому світі пропустять школу, щоб піти на кліматичний марш. Тунберг анонсувала, що до акції долучилися майже 100 країн.

У грудні 2018 року дівчинка виступала з промовою на Всесвітній конференції ООН з питань зміни клімату в Катовіце, де вона закликала законодавців і державні органи почати діяти задля зменшення шкідливих викидів в атмосферу.

У 2019 році вона організувала ходу в Парижі, до якої приєдналося близько тисячі людей. Тунберг йшла з табличкою «страйк школи заради клімату», з якою вона раніше ходила до стін шведського парламенту.

23 січня Тунберг приїхала на Всесвітній економічний форум у Давос, аби привернути увагу до проблеми глобального потепління.

Схожі новини