Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Псевдоюридична маячня Російської Федерації»: В’ятрович прокоментував справу проти нього в Росії

  • 14.03.2019, 18:13
  • 637

Керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович прокоментував відкриття щодо нього в РФ кримінальною справою за фактом «реабілітації нацизму».

«Ні Володимир В’ятрович, ні політика національної пам’яті України, ні наша історія не є у сфері юрисдикції Росії.

Україна — суверенна держава, і якась псевдоюридична маячня Російської Федерації не поширюється на територію України і на мене як на її громадянина", — написав Володимир В'ятрович на своїй сторінці у Facebook.

«З історичного погляду „слідство“ дійшло смішних висновків. На відміну від цього комітету, я ретельно вивчав матеріали Нюрнберзького процесу, які, на жаль для „слідчих“, ніколи не були видані в повному обсязі російською мовою», — додав він.

В'ятрович наголосив, що в матеріалах Нюрнберзького процесу є документи, які свідчать про боротьбу Організації українських націоналістів проти нацизму.

«Очевидно, що ці документи суперечать установкам радянської, а тепер — сучасної російської пропаганди про нібито колабораціонізмі бандерівців. Саме тому ці документи ніколи не були опубліковані в Російської Федерації. Росія відтворює радянські міфи, пов’язані з Другою світовою війною, які не мають нічого спільного ані з рішеннями Нюрнберзького процесу, ані тим паче з об’єктивом баченням того, чим була Друга світова війна. Зокрема, і для українців», — додав глава Інституту.

Нагадаємо, у Росії відкрили справу проти Вʼятровича за «реабілітацію нацизму». У повідомленні Слідчого комітету зазначено, що В’ятрович, використовуючи своє службове становище, з листопада 2014 року й дотепер «систематично заперечує військові злочини країн гітлерівської осі у роки Другої світової війни», зокрема приналежність «українських націоналістів до військ СС та участі у військових злочинах проти мирного населення».

Схожі новини