Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В ООН виступили мати і донька українських бранців Кремля

Ольга Оприско і Наталія Мокряк — донька і мати двох із 24 українських моряків, яких 25 листопада 2018 року брутально захопили у полон російські військові — виступили у Комісії ООН зі становища жінок, засідання якого відбулося у Нью-Йорку. Українки розповіли міжнародним експертам, як путінська агресія змінила їхнє особисте життя, як скалічила долі тисяч інших українців. І закликали світову спільноту ще більше тиснути на Кремль, докласти сил до звільнення своїх рідних з московських застінків.

Наші співвітчизниці повідомили представникам ООН, що до їхніх батька і сина, інших ув’язнених моряків не допускають закордонних лікарів, чинять психологічний тиск на них, підсилаючи у камери провокаторів, не передають листів з дому. Донька Андрія Оприска (вихідця зі села Надітичів Львівської області) попросила впливові міжнародні інституції, звичайних громадян посилити вплив на режим Путіна, щоб той випустив українських бранців на волю. Розмова про координацію цих зусиль йшла і під час зустрічі наших жінок з Постійним представником України при ООН Володимиром Єльченком.

Ілюстрацією до виступу Ольги Оприско і Наталії Мокряк стало рішення російських слідчих відправити наших моряків на принизливу психіатричну експертизу…

А тим часом…

У парламенті Великої Британії показали документальний фільм про українських політв’язнів і військовополонених — Putin’s hostages. Британські оглядачі називають цю подію безпрецедентною — ніколи ще кіно у залі засідань Вестмінстерського палацу не демонстрували. І це означає, що навіть на на тлі гострих проблем з Brexit Лондон не забуває про війну в Україні.

Після демонстрації фільму британські парламентарії радилися, як протидіяти незаконному утриманню українських політв’язнів і військових у російських тюрмах.

Схожі новини