Передплата 2024 «Добрий господар»

Уляна Супрун розповіла, яку корисну звичку слід виробити українцям для покращення настрою та здоров’я

  • 10.03.2019, 12:15
  • 897

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун поділилася думкою, чому важливо взяти собі за звичку завжди мати з собою пляшку з питною водою.

Про це Удяна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, лише кілька ковтків води можуть врятувати від зневоднення. «Воно спричиняє поганий настрій, зниження уваги й пам’яті та підвищує ризики закрепу. Тому напоготові завжди слід мати питну воду», — йдеться у повідомленні на сторінці в Facebook. Сухість у роті та невелике запаморочення можуть сигналізувати про спрагу, а тому пити треба стільки, скільки хочеться. «До речі, одна з таких норм про 8 склянок води, які ми маємо пити — міф», — додала Супрун.

Також Супрун наголосила, що чай чи кава не можуть замінити вживання води. «Багато людей помилково вважають, що чай чи кава замінюють воду. Але це зовсім не так. По-перше, саме вода, а не чай чи кава, переносить поживні речовини, виводить із тіла продукти обміну і змащує суглоби. По-друге, часто каву і чай хочеться підсолодити цукром чи смаколиками. А це — зайві калорії і додані цукри, що для нас шкідливі», — пише «руйнівниця міфів».

Запивати водою треба й алкогольні напої. «Алкоголь викликає втрату води нирками, тому наступного дня після вживання алкоголю людину може „сушити“. Щоби уникнути дегідратації — алкоголь слід запивати водою. Або ж намагатись відмовитись від алкоголю взагалі, бо його безпечної дози не існує», — написала очільниця МОЗу. Запивати водою слід і ліки — повна склянка покращить їх засвоєння.

А от чого робити не варто — пити воду з чужої пляшки, особливо якщо це незнайома людина. Зі слиною передаються бактерії, що викликають біль в горлі, віруси грипу, свинки, застуди та інших хвороб. «Мати свою пляшку та заповнювати її водою не лише здорово, але й корисно довкілля. Лише уявіть: близько мільйона пластикових пляшок продають у світі щохвилини. Якщо ви уже купили воду в пластику, то намагайтесь здавати пляшку та кришечку на реутилізацію», — додала Супрун.

Схожі новини