Передплата 2024 «Добра кухня»

«День зґвалтування»: гра про вбивство жінок викликала скандал в галузі відеоігор

  • 09.03.2019, 12:56
  • 1 008

Ігрова платформа Steam скасувала розміщення для покупців гри Rape Day («День зґвалтування»), яка дозволяє гравцям вбивати та ґвалтувати жінок.

Це сталося після того, як тисячі людей підписали онлайн-петиції, закликаючи заборонити гру, повідомляє ВВС.

У своїй заяві, корпорація Valve, яка володіє Steam, заявила, що вилучила гру, оскільки вона «створює виклики та ризики невідомого масштабу».

Комп'ютерна гра у жанрі «візуальний роман» — де ви робите вибір про те, як розвивається історія — мала вийти пізніше цього року. Вона була зареєстрована на сайті Steam, розробники обіцяли дозволити гравцям «контролювати поведінку небезпечного ґвалтівника-серійного вбивці під час зомбі-апокаліпсису».

Незалежний розробник Desk Plant — автор гри, сказав, що буде шукати іншу платформу, аби зробити гру доступною для користувачів.

Рішення про видалення Rape Day було ухвалене після розлюченої реакції користувачів соцмереж.

«Я жінка, я геймерка і я клієнт Steam. В епоху #MeToo це безсовісно, що ви хотіли випустити та запустити в продаж таку гру, як Rape Day,» — написала одна користувачка.

Петиції із закликом до Steam видалити гру створили в декількох країнах.

Саллі Рагг, виконавчий директор компанії Change.org в Австралії, підтримала петицію, яка отримала три тисячі підписів, а інша петиція мала майже вісім тисяч підписів.

Без засудження

Попри значну кількість людей, які підписали петиції проти гри, корпорація Valve, що є власником платформи Steam, уникає засудження гри.

«Після значного розслідування та обговорення ми вважаємо, що Rape Day створює виклики та ризики невідомого масштабу і тому не буде на Steam», — йдеться в заяві корпорації.

«Ми поважаємо бажання розробників висловлювати себе, і мета Steam — допомогти розробникам знайти аудиторію, але цей розробник вибрав таку тему і такий спосіб її донесення, що робить для нас дуже важким надання допомоги у цьому», — наголосили у Valve.

Valve жорстко розкритикували через те, що компанія не зайняла більш критичну позицію щодо гри в прес-релізі.

Ровен Кайзер, сценарист ігор, заявив, що Valve відмовився від Rape Day мимоволі.

«Ми могли б взяти Rape Day, якби могли, але на нас могли подати до суду», — отак він описав позицію компанії в Twitter.

Це не перший раз, коли платформа Steam відмовилася від гри. У травні 2018 року платформа відмовила грі Active Shooter, що дозволяла гравцям бути старшокласником і «зарізати якомога більше мирних жителів».

У червні 2018 року Valve опублікував блог, в якому наголошується: «Ми вирішили, що правильний підхід полягає в тому, щоб дозволити все в Steam Store, за винятком речей, які ми вирішили, є незаконними, або є прямим тролінгом».

Схожі новини