Передплата 2024 ВЗ

«Друзів у мене багато. Напевно, більше люблять не мене, а мої пляцки», — студент-міжнародник Ростислав Козаченко

Студент-міжнародник Ростислав Козаченко пече торти з шести років.

Дівчата-однокурсниці захоплюються тим, що їх однокурсник пече торти.

«Хлопці-однокурсники ставляться до мого захоплення більш скептично, кажуть, ніколи не могли уявити, що хлопець може пекти, — розповідає першокурсник факультету міжнародної економіки ЛНУ ім. Івана Франка Ростислав Козаченко. — Я їм відповідаю, що у світі 80% кондитерів — чоловіки».

Ростислав народився у маленькому містечку Чортків на Тернопільщині. Коли йому було шість років, родина переїхала до Білої Церкви. Своїм стартом у кулінарії вважає секрети своєї мами, яка розповідала йому історії про пляцки та кулінарні традиції Західної України. Перший свій бісквіт спік у шість років під керівництвом сусідки. Вона пекла дуже смачні пляцки, особливо сирники і кекси.

У Білій Церкві Ростик зі своєю хрещеною започаткували традицію: на кожен Великдень пекти святкові пляцки. Їх було багато, інколи навіть до сорока. Пляцки гарно прикрашали.

«Значний внесок у моє захоплення кулінарією відіграв син хрещеної, — розповідає Ростик. — На день мого народження він спік торт: бісквіт, начинка з різноманітних фруктів, і все було залито галяреткою».

Місяць тому Ростислав почав знімати відео про те, як пекти різноманітні смаколики. Хоче створювати відео з історіями розвитку західноукраїнської кулінарії. Перше відео Ростислава було про торт на основі мусу, і називався він «Три шоколади». Зараз робить відео про західноукраїнські пляцки. Особливо полюбляє «Карпатку», яка готується на основі суміші пісочного та листкового тіста. Ще полюбляє готувати бісквіти на фруктових начинках, кекси.

Хлопець пробував брати участь у телеконкурсі «Майстер Шеф», але на дитячий конкурс по роках уже не проходив. Можливо, наважиться піти вже на дорослу програму. Також хоче влітку під час канікул піти на професійні кулінарні курси.

Юнакові поталанило з гуртожитком, бо там багато площі, де вміщається електродуховка, і є вільний простір, де можна працювати з тістом. Коли він пече, до нього часто заходять друзі, і, зазвичай, як закінчує знімати відео, дуже швидко розходиться все, що приготував. Іноді сам ледь встигає скуштувати свої солодощі…

«Друзів у мене багато, але, напевно, більше люблять не мене, а мої пляцки», — жартує Ростислав.

Схожі новини