Передплата 2024 ВЗ

Вчені розвінчали міф про ідеальні жіночі модельні фігури

  • 05.03.2019, 11:58
  • 2 151

Образ модельної фігури з глянцевих видань і реклами є для багатьох жінок ідеалом, до якого слід прагнути. Але вчені стверджують: досягти бездоганної фігури «як у моделей» в реальному житті просто неможливо.

Про це пише «Портал про здоров’я».

Дослідження соціологів, проведене за замовленням британського журналу про красу і здоров’я Byrdie, показало: хоча рух бодіпозитиву і набирає обертів, масова свідомість поки не може побороти нереалістичний модельний образ тіла як еталон красивої фігури. Але наскільки це реально — стати володаркою модельної фігури для звичайної жінки?

Проаналізувавши статистику про типи жіночої статури, соціологи дійшли висновку про те, що ідеальна модельна фігура — це те, що не може існувати в реальному житті.

Зокрема, кажуть експерти, в реальності неможливе існування жіночого тіла без жирових скупчень і целюліту. У понад 90% жінок целюліт все виразніше проявляється через дії гормонів.

«З віком у жінок падає рівень естрогену, внаслідок чого знижується кровообіг і виробництво колагену. Як підсумок: жирові клітини проступають через колаген і ми бачимо целюліт», — розповіли автори роботи.

Крім того, у переважної більшості жінок є стрії — розтяжки на шкірі. Аналіз статистики свідчать, що стрії є у 70% жінок з причини вагітності або швидкого набору ваги. При цьому косметологічні процедури дозволяють позбутися від них лише частково.

Дослідники підсумували, що образ модельної фігури, позбавленої вад, штучно створений і розходиться з поняттями здорового тіла. Порівнюючи себе з цим, жінки відчувають невпевненість, їх самооцінка падає, а сприйняття власної фігури стає неадекватною.

«Рух за розширення уявлень про жіночі фігури не може поки подолати силу впливу цього нереалістичного образу модельної фігури. Давно пора зрозуміти, що цей образ створений штучно і розходиться з реальністю», — підкреслили експерти.

Схожі новини