Передплата 2024 «Добра кухня»

Побачити шпиль: у Великобританії поставлять гей-п'єсу за мотивами отруєння в Солсбері

  • 03.03.2019, 09:49
  • 516

Британська продюсерська компанія StageRC анонсувала постановку п’єси російського публіциста та драматурга Віктора Шендеровича «Побачити Солсбері», створеної за мотивами отруєння Скрипалів.

Про це повідомляє УНІАН із посиланням на Znak.

Згідно з інформацією на сайті компанії, прем'єри постановки російською та англійською мовами відбудуться 30 та 31 березня.

В описі п'єси йдеться, що назва і прізвища головних персонажів комедії «Побачити Солсбері» не мають вводити глядачів в оману — це зовсім не документальна драма, хоча поштовхом для п'єси і стали реальні події.

«Це — фантасмагорія, що відсилає людей швидше до Стоппарда, ніж до репортажів ВВС. Та й як, у зв'язку з Петровим і Бошировим, було не згадати Розенкранца й Гільденстерна, теж посланих своїм господарем до Англії, аби вбити людину…» — зазначається в анонсі.

За сюжетом, головні герої спочатку навіть не підозрюють, що вони вбивці. Петров і Боширов шоковані звинуваченнями і своїми світлинами в ЗМІ. Вони — пара геїв, які поїхали в Англію потай від своїх сімей, щоб побути удвох. На цьому припущенні і побудована фабула п'єси.

До кінця п'єси головні герої самі не розуміють, хто вони, у них кілька імен.

«Всі вони, і не тільки вони, а всі персонажі п'єси — діти однієї матері. Це — російська Родина-мать, Деменція Петрівна Безмежна. Сувора, сама осліпла від необережного користування отрутами, давно зневажає весь світ і не бачить для своїх численних дітей ніякого сенсу і застосування, крім диверсійного і військового», — йдеться в описі.

Постановка, що балансує на межі театру абсурду і балагану, закінчується на межі апокаліпсису — божевільна мати Петрова та Боширова готова розв'язати ядерну війну. Головні герої запобігають кінцю світу.

Як повідомляє «Ехо Москви», сам Шендерович зазначив, що припущення про гомосексуальний зв'язок Петрова та Боширова здалося йому дуже зворушливим.

«П'єса „Побачити Солсбері“ почалася з мого сміливого припущення, що ці люди (Петров і Баширов) говорили правду. Це пара, яка кохає одне одного, і таємно від сімей вони просто звалили в Лондон. Один з них крім іншого ще любить готику. І я припустив, що це правда. І це припущення здалося мені таким зворушливим», — розповів автор.

Нагадаємо, 4 березня 2018 року колишнього російського агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новачок» у британському Солсбері. Уряд Великобританії заявив, що речовина військового походження, якою була отруєна сім'я Скрипалів, була розроблена в Росії.

5 вересня поліція Великобританії назвала імена громадян Росії, підозрюваних в отруєнні Сергія та Юлії Скрипалів. За даними британських правоохоронців, ними є співробітники російської військової розвідки Олександр Петров та Руслан Боширов.

Справа Скрипалів призвела до серйозного загострення відносин між Великобританією і РФ. Ряд європейських країн вислали російських дипломатів у відповідь на отруєння в Солсбері.

В інтерв'ю російському державному мовникові RT Петров і Боширов стверджували, що приїжджали в Солсбері як туристи, щоб «подивитися на знаменитий шпиль» місцевого «Солсберецького собору». Британські правоохоронці, у свою чергу, продовжують розслідування. Поліція визначила ще двох причетних до отруєння «туристів».