Передплата 2024 «Добра кухня»

Розробник «Новачка» розповів, чому Скрипалі залишилися живі

  • 02.03.2019, 17:54
  • 701

Один з творців нервово-паралітичного речовини «Новачок», яким отруїли колишнього агента ГРУ Р Ф Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, розповів, чому вони вижили після цієї спецоперації.

Експерт проаналізував опубліковану схему флакончика, яку використовували російські агенти, пише «Комерсант».

«Усередині флакончика нагорі знаходився ізольований відсік, де, за словами англійських фахівців, був новачок. Під час протикання центральною голкою розпилювача, нібито, чистий „Новачок“ потрапляв в розчин або розчинник і далі можна було продовжувати операцію розбризкування на ціль», — пояснив він.

На думку вченого, для безпечного перевезення флакончика використовувався варіант бінарної зброї.

«У верхній ізольованій частині флакончика знаходився один з компонентів для експресного синтезу «Новачка», а не чистий агент «Новачок». Оператору перед розбризкуванням потрібно проштовхнути голку, тобто центральну трубку через цей ізольований відсік і кілька разів струсити флакончик для повного і швидкого синтезу «Новачка», — написав він.

Однак терорист, ймовірно, поспішав і не став струшувати флакончик. Крім того, температура повітря на вулиці була низькою, що також не сприяло збільшенню концентрації речовини.

«Таким чином на дверну ручку була нанесена відносно низька, тобто нелетальна концентрація новачка і з цієї причини Скрипалі не загинули», — зазначив він.

За словами Мірзянова, британка, яка пізніше знайшла флакончик, загинула через те, що з часом концентрація «Новачка» істотно збільшилася.