Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Незаконне збагачення: питання були до 30 нардепів

  • 01.03.2019, 08:09
  • 664

Майже 30 народних депутатів практично з усіх фракцій повинні були стати фігурантами кримінальних справ щодо незаконного збагачення, але тепер це неможливо через скасування цієї статті Конституційним судом.

Про це заявив глава спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький в ефірі телеканалу 1+1 у четвер, 28 лютого, повідомляє УНН.

«Фігурантами, тобто особами, які потенційно могли стати підозрюваними, були близько 30 народних депутатів з усіх фракцій фактично. Ось де конституційна більшість. Там, на жаль, в незаконному збагаченні», — повідомив керівник САП.

За його словами, за роки роботи НАБУ і САП було відкрито 106 кримінальних проваджень за ознаками злочину, передбаченого за незаконне збагачення. 37 проваджень було закрито, чотири — направлено до суду, а 65 досі розслідуються.

Холодницький також зазначив, що не може коментувати рішення Конституційного суду. «37 проваджень закрито саме тому, що презумпція невинуватості була застосована прокурорами і детективами. Тому я стверджую: не було жодного тягаря доведення для фігурантів справ», — розповів глава САП.

Відомо, що в заяві Transparency International Ukraine, підписантами якої стали 11 громадських організацій, йдеться про те що, неконституційність «незаконного збагачення» означатиме амністію для всіх посадовців, адже усі суб’єкти е-декларування отримають індульгенцію на сумнівні статки, і практично нівелює всю антикорупційну реформу в Україні.

Нагадаємо, Конституційний суд опублікував рішення про скасування статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення. Правозахисники зазначили, що рішення КСУ буде означати повну амністію для всіх посадових осіб з сумнівними доходами.

В Євросоюзі спростували аргументи Конституційного суду, що документ не відповідає принципам верховенства права і презумпції невинності.

Президент Петро Порошенко підписав новий законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення і направив його до Верховної Ради.

Схожі новини