Передплата 2024 «Добра кухня»

Готівка під забороною: НБУ підготував нові скандальні правила, «торкнеться кожного»

  • 28.02.2019, 10:19
  • 1 268

НБУ готує низку заходів, які, на думку регулятора, дозволять звузити сферу використання готівки

Відповідний проект постанови був оприлюднений на офіційному порталі НБУ.

Відзначається, що документ був винесений на громадське обговорення, а пропозиції регулятор буде приймати до 27 березня 2018 року.

Зокрема, НБУ хоче обмежити граничну суму розрахунку готівкою суб’єктів господарювання з фізичними особами з 50 000 гривень до 15 000 гривень. Тобто, гранична сума буде встановлена ​​в розмірі, який не перевищує 10% від суми, встановленої для фінансових операцій з готівкою, які підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу.

Також державний регулятор пропонує встановити обмеження в розмірі до 15 000 гривень включно готівкових розрахунків фізичних осіб — довірених осіб суб’єктів господарювання, які отримали зазначені кошти під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок такого суб’єкта господарювання.

Крім цього, НБУ хоче зобов’язати суб’єктів господарювання в разі зняття готівкових коштів з поточних рахунків для розрахунків готівкою з фізичними особами надавати на запит з банківських установ підтверджуючі документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки та інші документи, які може зажадати банк для детального вивчення клієнта .

Однак, гранична сума готівкових розрахунків фізосіб із суб’єктами господарювання в розмірі до 50 тисяч гривень включно залишиться без змін. Що стосується безготівкового розрахунку, то подібні операції можуть здійснюватися без будь-яких обмежень, і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.

На думку НБУ, подібні обмеження дозволять звузити сфери використання готівки, вивести економіку з тіні, дати поштовх для розвитку безготівковим сегменту і забезпечити стабільне надходження готівкових коштів у банківській системі.

Також наголошується, що підготовка даного проекту постанови зумовлена необхідністю вдосконалення вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в нашій країні і приведення його норм у відповідність до вимог чинного законодавства України.

Схожі новини