Передплата 2024 «Добрий господар»

Москвичі купили… статуетку Бандери у майстра із Львівщини

Бюсти відомих діячів України виготовляє 28-річний Олег Божик із міста Городка Львівської області. На поличці його майстерні вишикувалися Леся Українка, Іван Франко, Роман Шухевич, Іван Сірко…

Олег Божик — депутат Городоцької районної ради, активіст Майдану, гро­мадський діяч. Працює у відділі місто­будування, архітектури та житлово-ко­мунального господарства міської ради. Чоловік розповідає, коли на сході спа­лахнула війна, боротися з агресором зброєю не міг, оскільки має поганий зір. Тож вирішив підтримувати бійців, так би мовити, з тилу, й долучився до волон­терства. Близько 20 разів їздив на пе­редові позиції окупованих територій.

Майстер розповідає, що з Революції гідності й почалася його справа. Якось під час революційних подій вирішив, що в його домі повинні бути погруддя крайового провідника ОУН Степана Бандери та командира УПА Романа Шу­хевича.

— Був неприємно вражений, наскіль­ки важко в Україні знайти статуетки наших видатних діячів. Я передивився усі спеціалізовані інтернет-сайти, об­дзвонив багатьох скульпторів… Зрід­ка траплявся бюст Тараса Шевченка, проте коштував шалених грошей. А от багатьох відомих історичних постатей і взагалі ніхто не робив, — розповідає Олег Божик. — Тоді пішов до знайомого скульптора й попросив навчити мене працювати з гіпсом. Мушу визнати, що це робота копітка та делікатна. Я пішов простішим шляхом: зробив форми, і вже в них відливаю фігури. Коли ж ма­теріал добре просохне, фарбую його під бронзу. Важливо, щоб виріб висох сам, бо після термічної обробки буде кришитися.

Скульптор розповідає, що на його роботи неабиякий попит. Та й конкурен­тів нема, бо ж поки що ніхто, окрім ньо­го, не береться ліпити такі бюсти.

— Коли зустрічався із сотенним УПА, Героєм України Мирославом Симчи­чем, подарував йому статуетку Банде­ри. Він неабияк зрадів презенту, — каже скульптор.

Втім, більшість клієнтів майстра — із Центральної та Східної України. Чи­мало скульптур наших діячів замовля­ють іноземці. Люди з Португалії, при­міром, попросили Олега виготовити для них постать майданівця. Ідеологів УПА купували іспанці, німці, італійці… А от коли надійшло замовлення із Ро­сії, Божик неабияк здивувався. Родина корінних москвичів просила майстра із Львівщини вилити для них бюст Степа­на Бандери! Росіяни залишилися задо­волені, надякуватися не могли, настіль­ки сподобалася робота.

Схожі новини