Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Канал-транслятор нацвідбору на Євробачення заговорив про нові правила

  • 26.02.2019, 18:49
  • 563

Телеканал СТБ, який 4 роки проводить нацвідбір на Євробачення, заявляє, що співачка Maruv потрапила на конкурс за погодженням з Національною суспільною телерадіокомпанією України. Також канал-ретранслятор заговорив про нові правила відбору.

Про це йдеться у заяві СТБ стосовно ситуації навколо фіналу Нацвідбору.

Зокрема зазначається, що цього року на конкурс надійшло 860 пісень, з яких був сформований пріоритетний список і обрані 16 півфіналістів.

«Коли напередодні жеребкування з’ясувалося, що TAYANNA відмовляється від участі у відборі, нам довелося терміново узгоджувати заміну. Кандидатуру MARUV напередодні жеребкування також погодив представник НСТУ», — йдеться у повідомленні.

У СТБ наголосили, що у правилах проведення нацвідбору на Євробачення, які затверджені НСТУ, немає жодного пункту, який стосується громадянської позиції артиста, його гастролей у РФ, професійних чи родинних зв’язків.

«За 4 роки потреба у внесенні такого пункту не виникала», — йдеться в заяві.

Разом з тим в СТБ додали, що цьогорічні обговорення показали, що в країні є запит стосовно того, який артист може чи не може представляти Україну на Євробаченні.

«Так, це питання потребує врегулювання, аби не допустити подібних дискусій під час майбутніх Нацвідборів. При цьому одразу виникають три питання: 1) якою має бути процедура перевірки артистів та їхніх родин на громадянську позицію, графік гастролей, приватні концерти, співпрацю з російськими музикантами тощо; 2) чи відповідає вона демократичним підходам, прийнятним для цивілізованого суспільства; 3) хто це буде робити, адже завдання телеканалу — виробництво і трансляція, а перевіряти мають інші служби», — йдеться у повідомленні.

В СТБ додали, що після того, як країна обирає переможця нацвідбору, його передають НСТУ.

«Подальшу комунікацію, узгодження переможця і, зокрема, підписання всіх угод Суспільне веде безпосередньо з артистом. Як виглядає цей договір, які пункти і вимоги він включає, чи різняться ці угоди кожного року — нам невідомо», — додали у відомстві.

Телеканал наголосив, що ситуація з непідписанням угоди з Maruv є сигналом про те, що потрібно змінювати правила відбору.

«Необхідно опрацювати та зафіксувати засадничі принципи партнерства заради уникнення подібних випадків у майбутніх Нацвідборах», — йдеться в заяві.
«Усі умови, які виконавець пісні має підтвердити у випадку перемоги у нацвідборі, мають бути повідомлені йому до подачі заявки для участі у конкурсі. Будь-які додаткові умови чи зміна умов під час проведення відбору — забороняється», — саме таке правило потрібно встановити, наголосили в СТБ.

Схожі новини