Передплата 2024 «Добра кухня»

Саме молодь України отримала найбільшу перспективу на нашому шляху до ЄС та НАТО, — Президент

  • 25.02.2019, 18:21
  • 748

Президент Петро Порошенко закликав українську молодь скористатися можливостями вільного доступу до країн ЄС, аби отримати нові можливості для освіти, науки, сприйняти європейський досвід і навіть стиль життя.

Про це Порошенко сказав під час участі у молодіжному форумі: «Думка молоді важлива. Перспективи вступу в НАТО та ЄС» на Київщині, передає «Прямий».

«Громадяни України вже здійснили лише за біометричними паспортами понад 2 мільйони поїздок до Європи. Але це не лише туристи і не лише підприємці. Це нові можливості для освіти, науки. Це сприйняття європейського досвіду і врешті-решт стилю життя. Найперші, хто користується — це, очевидно, молодь», — сказав Петро Порошенко.

«Поза сумнівом, саме молоді українці отримали найбільшу перспективу на нашому шляху до ЄС і НАТО. Я закликаю користайтеся цими можливостями аби прискорити наш рух на цьому шляху. Для успішного здійснення реформ нам зараз украй потрібні молоді енергійні спеціалісти з європейською ментальністю, з європейським досвідом, без радянських рудиментів», — додав він.

Глава держави підкреслив, що саме з цією метою він створив державний Фонд Президента з підтримки наукових і освітніх програм.

«Програм для кого? Для молоді. Фінансова допомога, яку надаватиме Фонд, забезпечить можливість українським дівчатам і хлопцям навчатися за магістерськими і докторськими програмами, здійснювати наукові дослідження у провідних світових вишах та наукових інститутах. Взагалі ж, рік за роком будуть зростати і надалі можливості для навчальних і наукових обмінів, про які моє покоління, як би ми тоді не навчалися, не могли навіть і мріяти. Нас від усього європейського відділяла радянська „залізна завіса“. А перед вами — світ без кордонів. І ми навіть прибираємо фінансові обмеження», — сказав Петро Порошенко.

За його словами, є лише одна умова: якщо студент їде за кордон і Фонд бере участь у співфінансуванні його наукової чи навчальної діяльності, одне прохання — повернутися в Україну.

«Використовуйте ваші набуті знання для України, можливостей тут для цього аж ніяк не менше. Якщо ж ви приймете рішення залишитись там — це ваше право, але гроші відшкодуйте», — зазначив Петро Порошенко.

Глава держави також підкреслив, що коли йдеться про ЄС, мається на увазі надзвичайно широкий спектр питань — від демократії, свободи слова і чесних виборів до економічних, соціальних та екологічних стандартів.

«Тому саме зараз, коли ми подолали економічні наслідки російської агресії, коли найважче вже позаду, коли відновлюється економічне зростання і з’являються реальні можливості вирішувати соціальні проблеми», — сказав він.

За його словами, зараз відкривається другий фронт — фронт боротьби з бідністю і успіхи у цьому дозволять швидше досягти критеріїв вступу до Європейського Союзу.

«Я чітко наголошу, що і Україна потрібна Європі, бо вона здатна збагатити Європу ХХІ століття новою енергією, енергією молоді, і готовністю зміцнювати великі цінності, які поділяє Україна і українці, які є основою нашої цивілізації», — сказав Президент.

«Наші партнери це розуміють», — зазначив Петро Порошенко да навів слова з виступу Голови Європейської Ради Дональда Туска, сказані ним у Верховній Раді в день підписання змін до Конституції: «Тут і зараз хочу сказати, що немає справедливої Європи без незалежної України. Немає безпечної Європи без безпечної України. А простіше кажучи, немає Європи без України».

«У цих словах відповідь на наші прагнення. Це відповідь нашим однодумцям, які підтримують вступ України до ЄС і НАТО і готові над цим працювати. Це відповідь в той же час і „зрадофілам“, які сидять у соціальних мережах і кажуть, що нічого у вас не вийде. Все у нас вийде. Бо це відповідь на прагнення молоді привести Україну не просто в ЄС і НАТО, а привести її до успіху», — резюмував Президент.

Схожі новини