Передплата 2024 «Добрий господар»

Дуда звинуватив дивізію «Галичина» та УПА у «геноциді» у Гуті Пеняцькій

  • 25.02.2019, 14:23
  • 536

Президент Польщі Анджей Дуда написав листа до учасників заходу, присвяченого пам’яті убитих у Гуті Пеняцькій 28 лютого 1944 року.

У своєму листі Дуда звинуватив у «геноциді» солдатів дивізії «Галичина» і Української повстанської армії у цьому місті, передає УНН з посиланням на заяву на сайті польського президента.

«Геноцид, вчинений тут солдатами дивізії СС „Галичина“ і Української повстанської армії, був одним з найбільших за кілька років злочинів, які ми називаємо різаниною польського населення на Волині, Поділлі та у Львові», — йдеться у листі Дуди.

Він також нагадав, що десять років тому це місце відвідав президент Польщі Лех Качинський, який у присутності тодішнього президента України Віктора Ющенка «говорив про важку правду про те, що тут сталося».

«Він закликав до примирення, солідарності та спільної побудови кращого майбутнього, дружби і миру… І сьогодні я хочу висловити надію, що ці слова будуть реалізовані завдяки нашим зусиллям сьогодні і наступних поколінь», — написав президент Польщі.

Зазначимо, минулого року 26 лютого президент Анджей Дуда у своєму зверненні також звинуватив українських солдатів та націоналістів у «геноциді» проти поляків у селі Гута Пеняцька в 1944 році.

Раніше у Міністерстві закордонних справ України заявили, що обов'язок перед жертвами конфліктів минулого закликає Україну і Польщу до критичного і конструктивного діалогу, а не до взаємних звинувачень.

Схожі новини