Передплата 2024 «Добра кухня»

Олег Синютка звинуватив фашизм і комунізм у трагедії в Гуті Пеняцькій

Сьогодні, 24 лютого, у Гуті Пеняцькій, біля Меморіалу жертвам цивільного населення загиблих під час Другої світової війни у 1944 році, відбулися скорботні заходи

Пам'ять невинно убієнного мирного населення вшанував голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, представник Міністерства закордонних справ України у Львові В’ячеслав Войнаровський, представники польської громади Львівщини, гості із Республіки Польща, мешканці навколишніх населених пунктів. Про це інформує прес-служба ЛОДА.

«Ми сьогодні перебуваємо на місці великої трагедії не лише мешканців Гути Пеняцької. Ми сьогодні перебуваємо на місці великої трагедії усіх поляків та усіх українців, тому що ніколи ніхто і ніде не може виправдати злочини проти людей, проти людства. Чи знаємо ми імена тих, хто спричинився до цього злочину? Так, знаємо. Це — фашизм та комунізм, який 75 років тому панував на українській та польській землях. І ці людиноненависницькі ідеології налаштовували два народи одне проти одного та хотіли знищити нашу віру. Мені дуже прикро, що через 75 років звучать звинувачення у сторону українців. Вини нашого народу у цьому немає. Якщо є вина певних людей у тій трагедії, яка сталася у Гуті Пеняцькій, то я би дуже просив, щоб завжди слідували тим словам, які проголосили владики наших християнських церков — католицької, греко-католицької та православної: „Прощаємо і просимо прощення“. Ця формула є найкращою, щоб пам’ятати про ті сторінки історії, які були; навчитися від них та найголовніше — ніколи їх не повторити», — зазначив Олег Синютка.

Окрім того, він додав: «Позавчора було приємно спостерігати кожному українцю, поляку та європейцю, як спільно Президенти України, Польщі та Литви демонстрували наше спільне майбутнє в єдиній Європі. Я переконаний, що сьогодні кожен поляк сьогодні усвідомлює, що багато і багато десятків тисяч українців зі зброєю у руках за тисячу кілометрів від Гути Пеняцької захищають не лише Україну, але й увесь цивілізований світ від того, щоб на наших землях не повторилася подібна трагедія. Тож давайте прощати та просити прощення. У поляків та українців є велика спільна історія і ця історія обов’язково буде в великій любові і великій вірі українців, поляків та усіх, хто живе на наших землях», — зазначив Олег Синютка. У межах заходів провели екуменічну панахиду та громадське віче.

У межах заходів провели екуменічну панахиду та громадське віче.

Схожі новини