Передплата 2024 ВЗ

Пільговий період розмитнення «євроблях» закінчується: що далі

  • 22.02.2019, 09:55
  • 694

У п’ятницю, 22 лютого, закінчується термін пільгового періоду, під час якого можна було зі знижкою 50% легалізувати в Україні авто на єврономерах.

Про це повідомляє УНІАН.

Розмитнити автомобіль можна буде і після 22 лютого, але доведеться сплачувати акцизний податок за повною ставкою.

Заступник міністра фінансів України Сергій Верланов заявив, що уряд, президент і профільний парламентський комітет зайняли єдину позицію, згідно з якою було ухвалено рішення не продовжувати цей пільговий період застосування знижки.

«22 лютого означає кінець так званого пільгового періоду для розмитнення автомобілів, пільговий період — це 50-відсоткова знижка на акцизний податок. З 23 лютого по 23 травня діятиме загальний режим розмитнення цих авто за повною ставкою акцизного податку, і вже з 24 травня ті, хто своєчасно не виконав митні формальності, платитимуть доволі серйозні штрафи, мета яких — припинення обороту використання таких автомобілів на території України», — повідомив Верланов.

Як зазначив виконувач обов'язків заступника голови Державної фіскальної служби України (ДІС) Віктор Кривицький, в останній день дії вищезгаданої знижки на акцизний податок — 22 лютого — всі митниці ДФС працюватимуть до 24 години.

«Тобто, всі громадяни, які встигли подати декларації до 24 години і у яких не буде проблем з документами, вони будуть оформлені, навіть якщо ми не встигнемо їх оформити 22 лютого, то вони оформлятимуться впродовж наступних днів за відповідним зафіксованим курсом, щоб відпрацювати абсолютно всі декларації, які буде подано до 22 числа до 24 години», — зазначив Кривицький.

За даними ДФС, митниці в період з 25 листопада 2018 року і до 19 лютого цього року розмитнили за новими правилами майже 195,2 тис. автомобілів на єврономерах на суму понад 12 млрд грн.

Мінфін розглядає два варіанти подальшої долі нерозмитнених автомобілів на іноземній реєстрації, зокрема, їх продаж на запчастини або вивезення за межі території нашої країни. За словами президента Петра Порошенка, гроші від розмитнення «євробях» будуть спрямовані на підвищення пенсій для українців.

Голова «АвтоЄвроСили» Олег Ярошевич заявив, що з близько двох мільйонів «євро блях» розмитнено лише 50 тисяч, тобто менше 5%, половину з яких було ввезено вже після набуття чинності нових законів.

За його словами, автодилери користуються пільговим періодом, щоб ввезти більше автомобілів, а продавати їх будуть пізніше. Водночас, значна кількість українців просто вивезли свої машини на єврономерах за кордон і залишили їх там, щоб уникнути штрафів. При цьому немає ніякої статистики, скільки людей так вчинило. Крім того, за його словами, після прийняття закону про розмитнення «євроблях» черги на кордонах не зменшилися.

Нагадаємо, раніше група народних депутатів запропонувала збільшити пільговий період розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією ще на 90 днів — до 23 травня 2019 року. Законопроект № 9522 зареєстрований у парламенті 1 лютого.

Схожі новини