Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Букетик — 50 гривень. Журналіст «ВЗ» знайшла перших продавців підсніжників

А от екологи — захисники природи їх чомусь не бачать

Згідно з народною прикметою, з розквітом підсніжників земля прокидається від зимової сплячки, а це означає, що весна на порозі. Тільки-но зацвіли ці перші провісники весни, в екологів додалося роботи. Ніжна тендітна квітка занесена до Червоної книги України. Але не всі це розуміють, тому зривають первоцвіти і продають.

У Державній екоінспекції у Львівській області журналісту «ВЗ» повідомили, що почали проводити рейдові пере­вірки на ринках — у рамках операції «Перво­цвіт-2019». На продавців червонокнижників «полювали» на території ринків «Галиць­кий», «Винниківський», «Стрийський» та «Привокзальний». «Під час проведення за­ходів державного контролю порушень по­рядку придбання чи збуту ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі тих, що занесені до Червоної книги України, не виявлено», — повідомив журналісту «ВЗ» керівник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич.

Відповідно, жодного штрафу за продаж первоцвітів цього року не було виписано і не складено жодного протоколу. Керівник екоінспекції каже, мовляв, наші люди стали свідоміші.

Журналіст «ВЗ» теж двічі ходила на Га­лицький ринок і справді не зустріла там жодного продавця, який би торгував цими весняними квітами. Перепитала у тих, хто продає інші квіти, кажуть, що теж давно не бачили таких на ринку.

Вийшла з ринку і попрямувала у центр міста, на площу Ринок. Бачу, назустріч йде старша жінка й несе малесенькі букетики тих білих ніжних, тендітних і беззахисних кві­точок, обрамлених у хвою. Запитую, скільки коштує букетик, продавчиня відповідає, що 50 гривень, і припрошує: «Купуйте, вони свіженькі». Поцікавилася у жінки, де вона їх зірвала. Каже, що не зривала їх, а купи­ла. А назбирали їх, напевно, в горах. Тішило те, що довкола не було охочих купити квіти. Щоправда, у Львові дешевше можна купити й інші квіти, не ті, що заборонені і охороня­ються законом. Для прикладу, букет троянд того ж вечора у Львові можна було купити за 60 грн., а одну троянду — за 25 грн.

Нагадаємо, штраф за продаж чи купівлю червонокнижників — від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією «об'єктів». Тож не зривайте і не купуйте підсніжників — цієї ніжної та без­захисної краси!

Схожі новини