Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівський кухар встановив рекорд України з плавання батерфляєм

У басейні СКА 42-річний Іван Янчишин за годину проплив 3,2 кілометра.

Іван Янчишин, відомий львівський ресторатор, кухар, засновник кулінарних премій та фестивалів, встановив рекорд України з плавання. За годину і 23 секунди проплив у басейні СКА 3,2 кілометри стилем батерфляй, або так званим дельфіном (це фізично найважчий стиль плавання, який вимагає правильного дихання, швидкого темпу та чіткого дотримання техніки).

Плавальний рекорд встановлено в рамках проекту «Олімпійська година» та «Всеукраїнського поштового годинного запливу 2019». У проекті брали участь 12 плавців з міста Лева: шість жінок і шість чоловіків. Кожен плив, як хотів, стиль батерфляй обрав лише Янчишин.

Для пана Івана це не перший рекорд. Торік він за годину і чотири хвилини батерфляєм переплив протоку Босфор у Стамбулі. А перед тим показав клас з плавання на тернопільському озері.

Життя Івана Янчишина не обмежується кулінарією та плаванням. Він благодійник, допомагає грошима та необхідними речами сиротинцям, дитячим лікарням (але не робить на цьому піару). Друзі пана Івана кажуть, що іноді одягає костюм панди і йде в онкоцентр, — аби підняти настрій хворим діточкам, полегшити їхній біль. У соцмережах позиціонує себе як львівський батяр та людина, яка любить поїсти і знає місця, де смачно готують. Батяром називає себе через те, що його дід та прадід належали до цієї колоритної «касти» міста Лева. Сам Іван у дитинстві теж любив трохи батярувати…

Чому обрав для своїх рекордів саме стиль батерфляй? «Ніколи в житті не шукаю легких шляхів, — відповів Іван Янчишин. — Спортивним плаванням займаюся з 9-річного віку. І саме батерфляй є моїм улюбленим стилем. Плаваю на довгі дистанції і завжди почувався чудово! Мрію переплисти батерфляєм протоку Ла-Манш між Великою Британією і Францією. Ла-Манш переплили менше людей, ніж піднялися на Еверест. Протока має 35 кілометрів завширшки. Хочу переплисти її вже 2020 року. Ціль амбітна, стану першою у світі людиною, яка перепливе Ла-Манш батерфляєм. Буде складно! Це те саме, що піднятися на Еверест без кисневої маски. Температура води у протоці доволі прохолодна, плюс 16−19 градусів. Вимога конкурсу — усю дистанцію треба подолати без гідрокостюма».

Крім спорту, Іван Янчишин захоплюється будизмом. Каже, йому імпонує толерантність будистів, які не ділять людей за сумою грошей у гаманці. Коли спілкувався з тибетськими монахами, дізнався, що медитувати можна не лише в позі лотоса, а й під час активного руху. Тож для нього плавання є своєрідною медитацією. «Для мене це можливість трохи помріяти, відволіктися від буденної рутини. У підлітковому віці під час плавання подумки співав», — каже.

— Знаю, любите готувати. Якими стравами тішите свою сім’ю?

— Із задоволенням готую м'ясні страви. Щоправда, під настрій (Усміхається. — Авт.). З кожної подорожі привожу натхнення і готую вдома улюблений смаколик із-за кордону. Готував індійські, американські страви. Коли приїхав з Італії, взявся за пасту з авторськими соусами, різотто. Дружина любить готувати італійську лазанью. Улюблена страва — бограч. На Закарпатті цю страву готують не гірше, ніж в Угорщині. Також люблю готувати бігус.

Схожі новини