Передплата 2024 «Добрий господар»

Будівельники та домогосподарки повинні подати декларації про доходи: податкова нагадала правила

  • 18.02.2019, 19:32
  • 727

Українці, які працюють на приватних осіб і отримують винагороду за роботу без участі податкових агентів, зобов’язані подавати декларації про доходи.

Про це повідомили в Державній фіскальної службі України (ДФС).

«Податкові агенти — це всі підприємства, підприємці, а також особи, які провадять незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси тощо), які нараховують і виплачують фізичним особам доходи у вигляді заробітної плати, гонорарів, винагород за разову роботу, дивідендів, премій тощо», — пояснила Начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Тетяна Федченко

Таким чином, подавати декларації повинні домробітниці, садівники, няні, гувернантки, будівельники, водії тощо, якщо вони наймалися в приватному порядку без участі податкових агентів.

Крім того, за словами Федченко, подати декларацію повинні люди, які отримали у 2018 році інвестиційні активи. Це доходи від продажу цінних паперів, корпоративних прав. При цьому не має значення, кому були реалізовані такі активи — фізичній або юридичній особі.

Традиційно кампанія з декларуванню доходів в Україні стартує з початку року і триває до 1 травня з різними термінами, залежно від категорії платника. Платників прибуткового податку (офіційна назва — податку з доходів фізосіб, ПДФО), що подають річні декларації, можна розбити умовно на два види: тих, хто зобов'язаний подавати річну декларацію, і тих, хто має право на таке подання, але робити цього не зобов'язаний.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень