Передплата 2024 «Добрий господар»

Стабільність з проблемним фіналом: експерти спрогнозували, чого очікувати від гривні в 2019-му

  • 16.02.2019, 14:10
  • 551

Згідно з прогнозами економічних експертів, весь рік українська гривня буде досить стабільною.

Про це розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, пише «Сегодня».

На його думку, час від часу гривня буде слабшати, а потім знову зміцнюватися. Але це будуть незначні коливання. Таку ситуацію експерт пов'язує з виборами.

«Цей рік — рік виборів. Тому ніяких злетів або падінь гривні не буде. […] Сьогодні гривня трохи слабшає, потім буде знову посилюватися. І таке коливання на рівні 27,6, 27,7, 27,8 гривень буде чітко до кінця передвиборної гонки. До літа ми будемо триматися на рівні 28 гривень за доллар», — говорить Пендзин.

При цьому, за словами економіста, український ринок не буде страждати від нестачі американської валюти.

«Навесні аграрії будуть купувати хімікати, будуть купувати „дизельку“, будуть конвертувати свої долари в гривні, наповнять в черговий раз ринок доларами. Але ми мали такий же процес в січні, коли прийшли на ринок інвестори і викупили державні облігації з погашенням до кінця року. У лютому у нас буде на 600 мільйонів доларів траншу від Всесвітнього банку, під гарантії якого ми отримуємо з вами кредити. Так що в цьому році у нас будуть джерела надходження валюти на внутрішній ринок», — продовжує експерт.

Але в той же час потужного поштовху для зростання гривні немає.

«Економіка демонструє 2−3% зростання. Тому потужного поштовху для зростання гривні в зв'язку з ростом економіки немає. Так що все це буде в тій чи іншій мірі компенсуватися», — додає Пендзин.

Незважаючи на таку стабільність протягом року, в останні місяці може відбутися значне ослаблення гривні.

«Я думаю, що буде велика проблема в листопаді-грудні, тому що все це тиск, який зараз відбувається, воно рано чи пізно повинно виплеснутися. І в листопаді-грудні у нас буде погашення короткострокових облігацій, які були куплені в січні. Це створить черговий тиск на валютний ринок. І гривня може значно втратити позиції», — підсумовує економічний експерт.

Нагадаємо, раніше експерти прогнозували зміцнення гривні в лютому. Українську гривню в лютому 2019 року підтримають кілька чинників, вважають вони.

Втім, з таким твердженням згодні не всі фахівці. Наприклад, старший аналітик ГК Forex Club Андрій Шевчишин прогнозує, що в лютому українців чекає подорожчання долара.

Схожі новини