Передплата 2024 «Добрий господар»

З виведених Януковичем 9 млрд США не змогли повернути Україні жодного долара, — екс-агент ФБР

  • 15.02.2019, 13:55
  • 977

Американські слідчі зізналися, що «не змогли повернути Україні жодного долара», виведеного за кордон режимом екс-президентом Віктором Януковичем.

Про це заявила колишній спецагент ФБР Керен Грінвей виступаючи на слуханнях Гельсінської комісії США, повідомляє «Голос Америки».

«Погана новина в тому, що ми не змогли повернути жодного долара Україні», — заявила вона.

На її думку, якщо українці і зможуть повернути гроші вкрадені режимом Януковича, це не буде $ 9 млрд.

«Я все ще сподіваюсь, що можна буде отримати якісь гроші, і не можу сказати, що питання зняте. Ще тривають дії, які я не буду коментувати, бо не беру в них участі, тому що я пішла у відставку. Я не кажу, що питання не стоїть, однак 9 мільярдів доларів ми не знайдемо», — сказала Грінвей.

Грінвей під час роботи у ФБР керувала командою слідчих та аналітиків і допомагала в поверненні грошей режиму Януковича. Вона сказала, що є декалька причин, чому зусилля повернути Україні кошти досі не принесли результату.

Перше — зловмисники врахували досвід колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка, який перебуває під вартою у США за відмивання коштів в Америці. Гроші режиму Януковича не переміщувались саме до США.

«Завдяки Лазаренку, не так багато грошей пішли саме до США. Їх переміщували в доларах США, через кореспондентські рахунки. Це дозволяє нам бачити ці транзакції, але не завжди дає нам поняття про кінцеве призначення. Це також нам не дає інформації про походження цих грошей і не обов'язкового говорить про те хто поклав їх на рахунок», — сказала Грінвей.

Крім того, суму готівки швидко подрібнили, щоб приховати їх і ускладнити замороження коштів. Також, відсутність відповідної інституційної спроможності в Україні не дозволяла швидко заморозити ці кошти.

«Сотні мільйонів доларів рухались дуже швидко і часто розпорошувались, інколи повертались назад до України. Це було частиною нашого розчарування — навіть, коли ми отримували повідомлення про переказ і могли показати, що гроші повернулись до України, то від українців ми не бачили видання навіть вказівки про цивільний арешт коштів», — розповіла Грінвей.

До прикладу, коли досліджували 400 млн доларів, то у результаті не знайшли велику частину цих коштів.

«З ними провели 10 тис. чи більше, транзакцій. Деякі транзакції розмили суми з 10 млн до 1 500 доларів, витрачених на меблі в Іспанії. Це не можна повернути», — розповіла Грінвей.

Схожі новини