Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Цінні кадри: журналісти розповіли про розкішне життя топ-пропагандистів Кремля

  • 14.02.2019, 19:58
  • 1 537

Рейтингові російські телеведучі та медійні топ-менеджери отримують шалені гроші за «правильне» формування громадської думки в Росії. Їх статок нараховує мільйони доларів.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на тижневик «Новое время».

Так, ведучий федерального телеканалу «Росія» Володимир Соловйов володіє двома елітними особняками в Італії, трьома квартирами в елітному будинку в Москві вартістю близько $ 3,8 млн, а також будинком в Підмосков'ї за $ 6 млн.

Інший одіозний пропагандист, Дмитро Кисельов, володіє в окупованій Коктебелі віллою на березі моря оціночною вартістю у $ 3 млн. Також у пропагандиста, якого американський журнал The New Yorker називає «майстром театрального сарказму та апокаліптичної риторики», є елітна квартира в Москві, яку він у 2014 році купив за $ 4,5 млн.

Російський журналіст Леонід Радзіховський стверджує, що офіційна зарплата ведучого щотижневої передачі на одному з наближених до Кремля каналів («Росія», «Перший», НТВ) рахується десятками тисяч доларів. Водночас, за даними російського кадрового агентства Pruffi загальний місячний дохід відомих тележурналістів в останні роки досягає $ 200 тис.

У Pruffi зазначають: в цілому доходи російських телеведучих нерідко істотно перевищують заробітки їх колег з аналогічним статусом у Великобританії, Франції й навіть США. При цьому, в російських журналістських колах добре відомо, що крім ставки найпопулярнішим телепропагандистам Кремля забезпечено солідні бонуси.

Близько $ 200 тис., але за рік роботи офіційно отримує і прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков. Набагато більше заробляє його дружина, екс-фігуристка Тетяна Навка, яка уклала кілька вигідних рекламних контрактів та представляє власне льодове шоу на Першому каналі. Її задекларований дохід у 2017 році склав 200 млн рублів ($ 3 млн). Водночас, пара не афішує низку своїх активів: згідно з розслідуванням британського видання The Guardian, проведеним спільно з організацією Михайла Ходорковського «Центр досьє», на ім'я Навки зареєстрована офшорна компанія на Британських Віргінських островах. Також вона має рахунок у швейцарському банку, що порушує російський закон про заборону близьким родичам держпосадовців мати рахунки за кордоном. А у 2015 році пара напередодні весілля купила будинок на Рубльовці за $ 15,6 млн.

Оглядачі підкреслюють, що за роки правління Путіна в Росії сформувався привілейований клас пропагандистів, які займають топ-посади в рейтингових ЗМІ і здатні не лише відбілити патову для влади ситуацію, але і представити в невигідному світлі кого завгодно з кремлівських ворогів. Кремль оплачує такі послуги дуже щедро.

Серед головних пропагандистів Кремля експерти називають керівника Першого каналу Костянтина Ернста, а також рейтингових телеведучих політичних і новинних програм Володимира Соловйова, Дмитра Кисельова, Ольгу Скабееву, Катерину Андрєєву.

Ще одна помітна постать серед пропагандистів — Маргарита Симоньян, головний редактор телеканалу Russia Today, інформагентств «Росія сьогодні» і Sputnik. У 2017 році Симоньян була названа однією з найвпливовіших жінок у медіа за версією американського видання Forbes.

Як правило, всі вони відмовляються називати свої доходи. На порядок більше ведучих отримують керівники ключових телеканалів.

Особливе місце серед них посідає гендиректор Першого каналу Костянтин Ернст, якого Путін тричі нагороджував орденом За заслуги перед Вітчизною. Про статки Ернста відомо не так багато. За даними російського видання «Новая газета», йому належать дві квартири загальною вартістю $ 10 млн в будинку неподалік від Кремля, де його сусідами є глава МЗС Сергій Лавров, директор «Роснефти» Ігор Сечін та один з найбагатших громадян Росії, бізнесмен Геннадій Тимченко.

Отримати уявлення про стан топменеджерів росЗМІ можна з гучної справи про розлучення Павла Гусєва, власника газети та однойменного видавничого дому «Московський комсомолець». З серпня 2018 року екс-дружина бізнесмена намагається домогтися в суді поділу спільного майна, яке її адвокати оцінюють у $ 400 млн.

Стан Костянтина Ернста, який, хоча і не є власником Першого каналу, але ось вже 20 років займає посаду його гендиректора, обчислюється порівнянними сумами, вважає Радзіховський.

Схожі новини