Передплата 2024 «Добра кухня»

Владика М П з Рівного попросив Путіна повернути кримінального авторитета «у церковну сім’ю»

Митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій (Московський патріархат) письмово клопотав перед президентом Росії Путіним про помилування лідера організованого злочинного угруповання — 58-річного Сергія Фінагіна (у російському кримінальному світі відомий за кличкою «Фін»).

Таку інформацію помістило видання «Рівненські новини», навівши копію листа, якого згаданий владика начебто передав у Кремль.

З цього послання випли­ває, що «благословення» на лист до Путіна рівнен­ський ієрарх отримав у митро­полита Онуфрія. Варфоломій просить «Його Превосходитель­ство» Путіна «явить Акт Мило­сердия к осужденному рабу Бо­жьему» і висловлює сподівання, що російський президент ви­явить людинолюбство і надасть можливість Фінагіну повернути­ся у суспільство «и нашу церков­ную семью».

Деякі експерти припускають, що таке заступництво пов’язане з тим, що кримінальний «Фін» раніше міг бути спонсором РПЦ, його філії в Україні. Не виключе­но — і рівненського єпархіату…

«Хтось міг би подумати, що Варфоломій проситиме захисту православних віруючих в Україні чи звільнити наших моряків, що вже тривалий час перебувають у російському полоні, — зазна­чають „Рівненські новини“. — Так ні! Виявляється, у Варфоломія є неабиякі зв’язки серед росій­ського криміналітету, який за пожертви на „святу непорочну церкву“ намагається витягти з в’язниці справжнього вбивцю та керівника одного з найвпливові­ших російських ОЗУ».

Кореспондент «Високого Замку» вирішив перевірити ін­формацію рівненських колег. Ми подзвонили по коментар на один з контактних номерів, які вказано на офіційному сайті рів­ненської єпархії, яку очолює ми­трополит Варфоломій. На наше «Слава Ісусу Христу!» на тамто­му кінці відповіли «Вы ошиблись номером». Інший номер, який вказано на згаданому порталі, виявився недійсним…

У редакції «Рівненських новин» не захотіли розсекречувати свої джерела, з яких було почерпнуто цю інформацію, але запевнили, що вони «досить надійні».

31 січня цього року у Вели­кому залі Кремлівського пала­цу відзначили 10-річчя з часу інтронізації московського па­тріарха Кіріла. На урочистостях була і делегація з України, яку очолював митрополит Онуфрій. Попри те, що цей ієрарх вперто називає свою структуру «Укра­їнською православною церк­вою», стверджує, що вона є не­залежною від РПЦ, помісною, поїздка до Москви спростувала це. Митрополит Онуфрій не тільки співслужив Божественну літургію як «постоянный член Священного Синода Русской Православной Церкви», а ще й зачитував Кірілу вітальний адрес членів цього синоду, від його імені вручав пам’ятні дари московському патріарху.

Коментар для «ВЗ»
Петро КРАЛЮК, професор Острозької академії, релігієзнавець

Не знаю, наскільки точною є озвучена інформація щодо лис­та митрополита Варфоломія до Путіна. Але те, що цей митропо­лит ревно служить Москві, — однозначно. Згадайте «фестиваль недільних шкіл», приурочений до 100-ліття розстрілу царської сім’ї. Організація цього заходу — справа рук Варфоломія. Зараз цей владика намагається будь-що не допустити переходу цер­ковних громад Рівненщини у лоно Православної церкви України.

Схожі новини