Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Четверо українських моряків повторно заявили про статус військовополонених

  • 09.02.2019, 13:34
  • 566

В ході проведення слідчих дій четверо українських військових, які були захоплені ФСБ Росії в листопаді 2018 року в Чорному морі, повторно заявили, що є військовополоненими.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов, пише «Крим. Реалії».

За його даними, російські слідчі дії проводилися стосовно командира катера «Бердянськ» Романа Мокряка, командира катера «Нікополь» Богдана Небилиці, мічмана буксира «Яни Капу» Юрія Будзила і капітана «Яни Капу» Володимира Лісового.

«Всі вони повторно заявили про свій статус військовополонених. Від дачі показань відмовилися, повідомили лише відомості, передбачені ст. 17 Конвенції. В ході слідчих дій було заявлено клопотання про долучення копій резолюції ПАРЄ», — йдеться в повідомленні Полозова.

4 лютого поранених військовополонених в московському СІЗО «Лефортово» відвідали українські консули.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по трьох українських кораблях і захопили їх і екіпажі. Підконтрольні Кремлю суди в Криму заарештували 24 моряків. Троє з них дістали поранення. Зараз вони перебувають у Москві. Українська влада визнає їх військовополоненими, як то визначає міжнародне право.

Країни Заходу засудили дії Росії. В Євросоюзі закликали до «стриманості і деескалації», а генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ оприлюднив заяву з вимогою до Росії звільнити військовополонених і захоплені кораблі.

Схожі новини