Передплата 2024 ВЗ

«Зробимо все, щоб оновлена „Арена Львів“ у червні прийняла збірну України»

Такий же сучасний газон, який у березні з’явиться на стадіоні в місті Лева, використовують на базі «Шахтаря»

Уболівальники футболу Галичини стурбовані: два домашні відбіркові матчі до Євро-2020, зі збірними Сер­бії та Люксембургу, які збірна України планувала провести 7−10 червня на «Арені Львів», можуть на цьому стадіоні не відбутися. Начебто їх пла­нують перенести до Києва і Полтави. А все через масш­табну реконструкцію у Львові — адміністрація його головної спортивної споруди збира­ється змінити газон.

Серед фанів існує побо­ювання: чи приживеться нове покриття до анонсова­них матчів? Невдоволені і у шта­бі Андрія Шевченка, адже за ша­леної підтримки своїх львівських симпатиків «синьо-жовті» роз­раховували здобути дві перемо­ги. Хтозна, чи в іншому місті три­буни стануть таким же допінгом для наших футболістів… Тож чи є шанси цього літа побачити збірну України у щасливому для неї міс­ті Лева? На цю тему розмовляємо з в. о. директора «Арени Львів» Юрієм Майбородою.

— Пане Юрію, чому вини­кла потреба замінити покрит­тя футбольного поля?

— Згідно з технологічними стандартами, такі газони, як на «Арені Львів», слід міняти через кожні чотири, максимум п’ять років експлуатації. А він служить у нас уже восьмий рік. Праців­ники стадіону роблять усе мож­ливе, щоб підтримувати покрит­тя у належному стані, і на ньому ще можна було би цього року проводити матчі Української прем’єр-ліги. Але поєдинки найвищої категорії нам навряд чи довірили б. Саме тому є по­треба замінити газон. Хотіли це зробити ще торік, але не вда­лося. Завдяки старанням Мініс­терства молоді і спорту, Феде­рації футболу України кошти на «ремонт поля» у 2019-му перед­бачено.

— Яким буде новий газон? У пресі його називають «гі­бридним»…

— Нове покриття, яке з’явиться на «Арені Львів», ФІФА і УЄФА кваліфікують як природне. Завдяки штучному компоненту в його основі при­родна трава свою кореневою системою триматиметься міц­ніше. Газон буде більш якіс­ним і витривалим, термін його експлуатації збільшиться, на «Арені» можна буде проводи­ти більше матчів. Але ще раз наголошую: футболісти грати­муть на природній траві! Пові­домлення про штучну траву не відповідають дійсності.

— Щоб остаточно зняти всі запитання, скажіть, чи гра­ють на таких полях європей­ські футболісти?

— За моєю інформацією, на таких газонах проводять фут­больні поєдинки у Франції і Нідерландах. В Україні ана­логічне покриття облаштува­ли торік у Святошині, де роз­ташована тренувальна база «Шахтаря». Нормативи УЄФА й ФІФА дозволяють прово­дити на таких газонах матчі будь-якого рівня.

— А самі футболісти як від­гукуються про таке покриття? Чи не є воно травматичним?

— «Шахтар» цінує своїх фут­болістів, не став би піддавати ризику їхнє здоров’я. Той факт, що донеччани тренуються на та­кому ж газоні, який буде в нас, багато про що говорить.

— То коли львів’яни поба­чать новий газон на своєму євростадіоні?

— У березні плануємо його за­стелити. Розраховуємо, протя­гом двох місяців трава добре вкорениться. І сподіваємося, відповідні футбольні інстанції до­зволять 7 червня провести на на­шому стадіоні відбірковий матч із сербами. «Арена Львів» буде готова прийняти збірну України. Але останнє слово — не за нами.

А тим часом…

Розглянувши гарантійні лис­ти Міністерства молоді та спор­ту України, Львівської обласної державної адміністрації, Феде­рації футболу Львівської області, ДП «Арена Львів» щодо проведен­ня матчів кваліфікаційного раун­ду чемпіонату Європи-2020 між національними командами Укра­їни та Сербії 7 червня 2019 року та між національними командами України та Люксембургу 10 червня 2019 року, враховуючи пропозиції тренерського штабу національної збірної, Виконавчий комітет ФФУ визначив місцем проведення за­значених матчів місто Львів, ста­діон «Арена Львів». Обидві зустрічі розпочнуться о 21.45 за київським часом.

Схожі новини