Передплата 2024 ВЗ

Охоронці природи почали зимовий перепис дичини

Козулі, тетеруки, рисі, — на перший-другий розрахуйсь!

Останній місяць зими з його примхами — серйозний іспит для лісової звірини. Як і люди, вони нелегко переносять переміни погоди. Найперше докучають фауні рясні снігопади, які ускладнюють добування корму. Під час таких випробувань дичина згуртовується у великі стада і переміщується ближче до людських жител — у надії на їхню допомогу. Справжні друзі природи приходять на виручку мешканцям лісу…

Там, де козулям, оленям, кабанам та іншим тва­ринам особливо сутуж­но, працівники лісових госпо­дарств, члени мисливських товариств вивозять у глуши­ну на підгодівельні майданчики заготовлені з літа-осені корми, протоптують стежки у глибоко­му снігу — щоб дичина добрала­ся до цих гостинців і легше пе­режила критичні дні. Тож голод їй не загрожує.

У єгерів та інших друзів дичи­ни зараз є й інша робота — піс­ля завершення мисливського сезону вони облікують мешкан­ців лісу. Зараз якраз добре їх ра­хувати: на снігу чітко видно слі­ди. Такий перепис важливий для аналізу господарської роботи, її планування на наступний сезон.

На олівець єгерів потрапля­ють усі звірі, які зимують у на­ших краях: зубри, олені, козу­лі, лосі, кабани, вовки, рисі, дикі коти, куниці, білки, горнос­таї, тхорі, видри, бобри. А також борові птахи — тетеруки, глуш­ці, орябки. Якщо когось здиву­ють дві останні назви, то знайте: так тепер за міжнародною квалі­фікацією називають екзотичних пернатих, яких раніше за росій­ською калькою називали глуха­рями і рябчиками…

Як прогнозує головний мисливствознавець Львів­ського обласного управління лісомисливського господар­ства Василь Бурмас, за під­сумками перепису звірів очіку­ється, що оленів і козуль цього року буде більше. А от поголів’я кабанів може зменшитися. Це пов’язано з тим, що частина їх з нашої області емігрувала у сусідні регіони, які потерпа­ли від африканської чуми. А ще на зменшення кількості вепрів може вплинути зросла популя­ція вовків і рисей. Останні дуже люблять полювати на молодих кабанчиків.

Схожі новини