Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Миротворці ООН — не ескорт для спостерігачів ОБСЄ — Порошенко про «мирний план Сайдіка

  • 05.02.2019, 12:10
  • 488

Президент Петро Порошенко заявив, що миротворці ООН не будуть ескорт-сервісом для спостерігачів ОБСЄ, вони «мають творити мир і мати мандат відповідальності на окупованій території».

Президент зазначив, що Мінськими домовленостями уже передбачений план врегулювання ситуації на Донбасі.

«Ми готові розглядати будь-які плани, якщо вони не шкодять суверенітету і національній цілісності, незалежності нашої держави. Хочу підкреслити, що план викладено в Мінських домовленостях … Думаю, пану Сайдіку досить прочитати це і підтримати», — сказав Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV, передає «Інтерфакс-Україна».

За його словами, у Мінських домовленостях чітко записане виведення всіх іноземних військ з території України, виведення всього важкого озброєння і техніки, забезпечення відновлення українського суверенітету, влади на території окупованого Донбасу.

«Саме на Мінських домовленостях грунтуються санкції проти РФ і зараз готується пакет санкцій у зв'язку з агресією в Керченській протоці», — зазначив президент.

«Наголошую, може бути безліч планів, але миротворці ООН не будуть ескорт-сервісом для спостерігачів ОБСЄ. Він (Сайдік — ред.) запропонував, щоб вони ескортували спостерігачів. Не потрібно.

Миротворці мають творити мир і мати мандат відповідальності на окупованій території. І їх наявність означає роззброєння незаконних збройних формувань, виведення іноземних військ і забезпечення безпекового компоненту", — підкреслив він.

Нагадаємо, що спецпредставник діючого голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі у Мінську Мартін Сайдік заявив, що існує новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який повинен замінити Мінські домовленості.


https://interfax.com.ua/news/political/563 744.html

Схожі новини