Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Китайський новий рік 2019: погасіть борги та отримайте гроші в конверті

  • 04.02.2019, 19:58
  • 1 855

Китайський Новий рік 2019 або Чунь цзе (Свято весни) зустрічатимуть 5 лютого. За східним стилем це буде 4717-й рік.

Піднебесній та інших азіатських країнах — це найголовніше і найбільш тривале свято у році. На відміну від західного аналога, свято перехідне і залежить від того, коли настав другий новий місяць після дня зимового сонцестояння (22 грудня). Це відбувається в період між 21 січня і початком лютого.

Korrespondent.net розповість про традиції святкування Нового року за східним стилем, а саме: як готуються до свята, чим пригощають, що можна подарувати близьким на китайський Новий рік.

Коли відзначають китайський Новий рік-2019, скільки відпочивають

Згідно з місячним циклом, у 2019 році другий молодик після дня зимового сонцестояння за пекінським часом настане 5 лютого о 5:03. Різниця з Києвом — мінус 6 годин. А триватиме рік до 24 січня 2020 року.

На сході Новий рік святкують 15 днів. Відповідно, святкові дні будуть з 5 по 19 лютого і закінчаться Святом ліхтарів. Незважаючи на це, офіційних вихідних у китайців буде лише 7 — з 4 лютого по 10-е.

Символ нового року — свиня, стихія — земля, колір — жовтий. Отже, ми увійдемо в рік жовтої земляної свині.

Подібна комбінація повторюється раз на 60 років. У новий рік випадає одна з 12 зодіакальних тварин певного кольору. А колір відповідає п'яти стихіям: вода — блакитний, дерево — зелений, земля — ​​жовтий, вогонь — червоний, метал — білий. Кожне коло починається дерев'яним щуром, останнє таке розпочалося 2 лютого 1984 року, а закінчується водяною свинею — це станеться 29 січня 2044 року.

Мало хто знає, що свиня потрапила в список тварин зодіакального календаря нефритового імператора випадково. Замість неї там мав бути кіт, але він запізнився на імператорський прийом, оскільки не був розбуджений щуром.

Особливої прихильності свині очікують ті, чия діяльність пов'язана із сільським господарством і АПК, адже свинка любить ритися в землі. Також рік свині сприятливий для молодят і тих, хто прагне зміцнити стосунки в родині.

Як готуються до китайського Нового року: традиції

У перший день нового року китайців відвідує Нянь — чудовисько, мета якого — розорення і розруха. Щоб нічого поганого не сталося, вони змушені ховатися і захищатися.

Для цього в китайських будинках існує традиція прикрашання житла: обклеювання візерунками і парними написами по обидва боки від вхідних дверей, картинами з побажаннями добра, які вирізають з червоного паперу.

Обов'язково всюди розвішують червоні ліхтарики. Чому вся символіка саме червона? Згідно з легендою, одного разу люди помітили, як Нянь злякався дитини, одягненої в усе червоне, і не з'їв її. З того часу китайці увірували в те, що порятунок — у червоному кольорі.

До Нового року в китайських сім'ях прийнято проводити генеральне прибирання. Вони переконані, що такі дії очищають також їхнє власне життя від всього непотрібного, зайвого, включаючи невдачі і хвороби. «Очистити» треба і думки, пробачити недругів і ворогів.

За тиждень до Нового року вичищають до блиску кожен куточок у будинку, викидають поламані речі, старий порваний одяг. Особливу увагу приділяють чистоті вікон, через які рано вранці проникають не тільки сонячні промені, але й енергія Ци. У будинку ставлять святкове Дерево світла. Ним може бути будь-яке деревце, яке прикрашають червоними ліхтариками, стрічками, конвертиками.

З настанням Нового року на Сході в першу чергу прийнято вітати батьків, які дарують дітям червоні конверти з грошима — хунбао. Добре, якщо купюр у конверті буде 8 (символ нескінченності). Починаючи з другого дня, всією сім'єю ходять вітати зі святом близьких і сусідів. Природно, за один день всіх не обійдеш, необхідно 5−7 днів, саме тому офіційних вихідних у Китаї саме 7.

Повечерявши, ніхто не лягає спати, оскільки можна проспати своє щастя й удачу. У фіналі новорічної ночі всюди гримлять феєрверки, вибухають петарди. Це не данина моді, а необхідність, вважають китайці. Саме оглушливі звуки повинні відлякувати злих духів і навпаки — привабити тих, які приносять щастя і достаток.

Також обов'язковою традицією Свята весни є відвідування храму.

Подарунки на Новий рік за китайським стилем

У Китаї дарують «сімейні» подарунки. При цьому уникають подарунків, так чи інакше пов'язаних з цифрою 4, яка у східній культурі асоціюється зі смертю.

Китайці також обмінюються подарунками на Новий рік, але вони воліють передавати їх у вигляді грошових подарунків в червоних конвертах або анг-пат

Прийшовши в гості, господарям вручають два мандарини, а, йдучи, також отримують два мандарини. Такий взаємообмін вважається символічним. Мандарини — символи фінансового благополуччя, а, отже, обмінюючись ними, люди бажають один одному прожити рік у достатку і собі не відмовляти ні в чому.

Оскільки червоний колір — домінантний, то і подарунки дарують відповідно червоного кольору, особливо це стосується аксесуарів і білизни. До слова, перед Новим роком червону нижню білизну продають на кожному розі.

Які страви готують на китайський Новий рік

До святкового застілля китайці ставляться дуже відповідально. Обов'язково всією сім'єю, старі і малі, ліплять цзяоцзи (пельмені). Готують страви ті, які в сім'ї люблять найбільше, переважно м'ясні і рибні.

Риба китайською мовою співзвучна зі словом «надлишок», тому чим більше рибних страв на столі, тим краще. Також на столі присутні солодкі рисові кульки і клейкі рисові коржі, смажені пиріжки з овочами або м'ясним фаршем.

У рік свині застілля повинно бути подвійно щедрим, адже хто, як не свинка, любить поїсти. На стіл, крім традиційних страв, поставлять ще й страви з овочів, бобових.

Культурні заходи та народні гуляння

Напередодні Свята весни в Китаї всі дивляться новорічний гала-концерт на каналі CCTV.

Далі починаються традиційні народні гуляння. Під час свята нерідко виконують танець лева. Необхідно заздалегідь запастися гігантською фігурою тварини. Потім кілька людей забираються всередину і танцюють танець, що імітує рухи лева.

Не минає Свято весни без танцю дракона — команда людей тримає на жердинах дракона, виготовленого з паперу, і, рухаючись, робить хвилеподібні рухи. Часто проводять постановки, наприклад, весілля імператора або що-небудь з часів Китайської імперії або танець Пісня про паростки рису.

Забобони і прикмети на китайський Новий рік

«Як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш», — в цю приказку вірять усі в Китаї. Так, в перші три дні нового року не проводять прибирання, а в перший день навіть не миють голову.

Китайці роблять усе, щоб у святкові дні не плакали діти, оскільки їхній плач принесе в сім'ю невдачу.

Всі 15 днів не позичають гроші і не беруть у борг.

Схожі новини